Кога кучето започва да яде трева?

2902
Кога кучето започва да яде трева?
Снимка: iSock

Най-добрият приятел на човека от времето на неолита – кучето, първото животно, което той е опитомил, за да му бъде другар и да му помага в лова и тегленето на шейни – единственият транспорт в едни далечни стари времена – е хищник и това е ясно и за собствениците на четириногите, и за онези, които никога не са отглеждали куче. Именно хищният му характер и предпочитанието му към консумация на месо ни кара да се замислим, изненадаме и дори притесним, когато видим, че кучето буквално пасе трева.

Кога кучето започва да яде трева и трябва ли да ни тревожи това негово поведение? Да му се скараме и да го подчиним или да го оставим да хрупа спокойно? За какво може да свидетелства това поведение на домашния ви любимец – психологичен проблем, грешки в диетата, своенравност или заболяване? Ако имате опита и познанието кога кучето започва да яде трева, ще може да си отговорите на всички тези въпроси и да осигурите най-добрата грижа за своя най-добър приятел.

Кога кучето започва да яде трева?

Още: Почина най-старото куче в света, вписано в Рекордите на Гинес (ВИДЕО)

Повечето ветеринарни лекари ще ви посъветват да обърнете внимание на стомашно-чревния тракт на кучето ви, на диетата и менюто му, тъй като основна причина вашият смел хищник да хрупа кротко трева е разстроеният стомах. Болки и тежест в корема, разстройство или други чревни и стомашни смущения са основната причина за афинитета на кучето към тревата, но не са единствената. Само опитен ветеринар след преглед и изследвания може да каже има ли проблем със стомаха вашето космато приятелче, или причината следва да се търси другаде. Естествено, ако кучето ви е с видимо разстроен стомах и това си личи по изпражненията, отговорът на въпроса кога кучето започва да яде трева е ясен. Ако кучето ви  е жизнено, игриво, чувства се в добро здраве и определено не забелязвате проблеми с изхождането му, то причината вашият космат приятел да яде трева може да е сред тези:

  • Скука – невероятно, но факт. Кучето също може да скучае, да му е досадно или просто да се чувства притеснено, поради което да насочи вниманието си към тревата. Обикновено, ако е тази причината, то бързо губи интерес към нея, ако му предложите играчка или лакомство.
  • Без причина – възможно е вашият малък сладък шантав приятел просто да обича вкуса на тревата и да я хапва като деликатес. Това се случва рядко, все пак говорим за хищник, но не трябва да го изключвате като една от възможните причини кучето да гризе трева. 
  • Организмът на кучето ви изпитва недостиг на фибри, което подсъзнателно го тласка към консумация на трева. Ако това е причината, то вашият ветеринар може да ви посъветва относно добавянето на полезни за кучето зеленчуци към менюто му. Сред тя са: моркови, диня, пъпеш, ябълка, краставици, тиква, броколи, грах. Не е лесно да накарате кучето да изхруска един морков, поради което зеленчуците или плодовете, които искате да консумира животното, следва да ги сварите и намачкате с кутия кучешка храна. Така хем ще увеличите ползата от консумацията ѝ, хем ще спестите средства от покупката на много скъпа кучешка храна, която да е богата на витамини и минерали, хем ще накарате вашият любимец лесно да изяде зеленчука. Внимавайте с количествата обаче и ако е нужно, консултирайте се с ветеринарен лекар колко зеленчуци да добавите към диетата, за да не прекалите с фибрите – нещо, което ще доведе до разстройство по всяка вероятност.
  • Възможно е причината кучето да консумира трева да е свързана с недостиг на витамини и минерали. Подобни дефицити трябва да се обсъдят с лекаря и да се предприемат мерки за осигуряване на нужните на любимото ви животинче вещества.

Безопасна ли е консумацията на трева?

Хапването на трева е сравнително безопасно за кучето, ако не е в обществен парк, където може да е пръскано против паразити с отровни препарати, за има замърсяване или вируси, които могат да заразят кучето ви, дори да е ваксинирано, както и ако не прекали с количеството, което ще причини запушване на храносмилателната система и ще доведе до повръщане. По-безопасно е, ако консумира малки количества в планината или по-далеч от населените места. Няма защо и да се притеснявате или да се чудите кога кучето започва да яде трева, ако няма други симптоми и се чувства добре. Ако забележите и други симптоми и те ви тревожат, заведете го на лекар.

Още: Топ 10 на най-умните породи малки кучета

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com