Топ 10 на най-умните породи малки кучета

36534
Топ 10 на най-умните породи малки кучета
Снимка: iStock

Кучетата са не само най-добрият приятел на човека, едни от първите опитомени от хората животни, но и са сред най-интелигентните, популярни с умението да изпълняват команди, да бъдат обучавани да участват в помощ на обществото в спасителни акции, полицейски акции, издирване на хора, охрана, помощ за хора със специални потребности. За най-интелигентната порода куче се счита бордър коли, като първенството му принадлежи заради изключителната му способност да разбира и изпълнява сложни команди.

Представителите на тази порода са и забележително умели в разпознаването на човешките емоции и реагирането на тях по най-правилния начин. И макар всички кучета да подлежат на обучение, някои породи са по-добри в това отношение и показват повече умения, повече способности и по-висок интелект. Сред тях са както едри породи, така и едни от най-дребните. Твърдението, че само големите кучета са умни, е мит.

Как да си изберем най-доброто куче?

В топ 10 на най-интелигентните четириноги приятели на хората попадат и няколко от най-умните породи малки кучета. С разбирането, че отглеждането на куче с големи размери и тегло, може да бъде трудно за хора, живеещи в малки жилища, неразполагащи с двор, нямащи нужното време или слаби физически и без възможност да контролират тези едри кучета, ви предлагаме списък с 10 от най-умните породи малки кучета, между които може да откриете своя джобен, но интелигентен четириног приятел.

Най-умните породи малки кучета

Според докладите на научните изследователи най-умните породи кучета разбират над 250 думи. Тоест, не грешите и не преувеличавате, когато казвате, че кучето ви разбира какво му говорите. Нещо повече – умните кучета безпогрешно усещат и емоциите, настроението и желанията ви. В класацията на 10-те най-умни породи малки кучета ще ви срещнем с джобни пухчовци, които ще ви изненадат с интелекта си.

1.       Пудел

Заемащ второто място сред най-интелигентните кучета в света, пуделът, чиито размери не са от най-миниатюрните, но не можем да го наречем и едро куче, разбираемо попада в класацията ни за 10-те най-умни породи малки кучета. Пуделите са националната порода кучета във Франция, като въпреки аристократичния им вид, изтънчената им красота и сладката им визия, те всъщност са уникални пазачи, тъй като са изключително интуитивни и умни.

2.       Папиийон

Малкият сладък джобен приятел, чието име идва от факта, че великолепните му уши приличат на пеперуда, притежава повече ум и интелект от много от едрите му събратя. Породата е считана за декоративна, но малкият съвсем не отстъпва по възможностите си да охранява, бъде обучаван и възпитаван, напротив – изпреварва в тези отношения редица едри породи и заема осмото място в света сред всички по интелект. Наричат го още френско цвете и свързват историята на кучетата от породата с кралски династии и загадъчни дворцови истории.

Кое е най-доброто куче пазач?

3.       Кокер шпаньол

И американският, и английският кокер шпаньол са изключително интелигентни кучета, които с лекота се подават на обучение и научават командите само с няколко повторения. Любопитен факт е, че въпреки размерите и красивата им козина, техните интелект и ум ги правят идеални за лов.

4.        Шиперке

Този катранено черен хубавец, популярен с лисичата си муцунка и липсата на опашка, достигащ до едва 8-9 килограма тегло, е отличен пазач, изключително лесно за обучение куче с висок интелект, който му позволява отлично да имитира, че не разбира какво искате от него и да не изпълнява командите, правейки се, че не ги владее. Шиперке чудесно разбира какво искате от него, но отказва да ви слуша по различни причини – мързи го, не му се изпълняват команди точно сега, не сте предвидили награда, когато изпълни командата и т.н. Макар да е с дребни размери, то е известно със силните си челюсти и захапка, така че внимавайте, ако го извеждате без повод, тъй като не се слави като куче, обичащо себеподобните си.

5.       Уелско корги кардиган

Известната още от 10 век и създадена в Уелс порода на основата на исландската овчарка, всъщност далеч не е само малко миловидно кученце, което разтапя сърцата. Умно и лесно за обучение куче, което се разбира чудесно със себеподобни, други животни, с хората и дори с малките деца.

6.       Уелско корги пембрук 

Сходни са характеристиките му с тези на уелско корги кардиган, но има и различия в нрава на двете кучета. Първоначално пембрук са били използвани за отглеждане на камили и добитък, а днес са отлични селскостопански кучета въпреки малките си размери и благодарение на интелекта си.

7.       Померан

Няма да повярвате колко много ум и интелект се крият в малката сладка главичка на померана. Макар да изглежда като плюшена играчка и някои да го възприемат като такава, носейки го като атрибут или украса към тоалета и дамската си чанта, той е изключително интелигентно куче, което със сигурност заслужава по-добра слава от тази на аксесоар на богаташките. Помераните са на едни от челните места в класацията за интелигентност, за работа и послушание, разбират много думи и гласови команди.

8.       Шнауцер

Мини шнауцера тежи едва около 7 килограма, но това не пречи да е сред най-умните породи малки кучета, на чиито интелект могат да завиждат и някои от най-едрите породи. Чудесни пазачи са, като информират упорито за чуждо присъствие. Интуитивна са и може спокойно да поверите дома си на тях.

9.       Йоркширски териер

Името си получават от мястото, където се селектира породата през 19 век – Йоркшир, Англия. Получават заслужено място в топ 10 на най-умните породи малки кучета с изключителния си интелект многократно надхвърлящ дребното им пухкаво телце. Тази порода е поредното доказателство, че когато говорим за ум, размерът няма значение.

10.   Бостънски териер

Още един териер с малки размери, който се отличава с ум и адаптивна интелигентност. Отгледани са за работа, която изисква вземане на решения, поради което намират място в класацията топ 10 на най-умните породи малки кучета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно