Кога се боядисват яйцата и се пекат козунаци за Великден

7362
Кога се боядисват яйцата и се пекат козунаци за Великден
Снимка: iStock/Guliver

Великден е съвсем скоро, така че много хора мислят как и кога да боядисат яйцата за празника, както и да пекат козунаци за празничната трапеза. Мнозина се заемат с това на Велики четвъртък. Този ден бележи началото на подготовката за Великден.

Кой ден трябва да изберете за боядисване на яйца и печене на козунаци

Лекар: Хората с това заболяване НЕ трябва да ядат яйца и козунаци на Великден

Яйцата и козунаците са неизменна част от трапезата на Великден. Но при наличието на определено заболяване, те трябва да се изключат от ...

Велики или Чисти четвъртък е предназначен за пране, чистене, гладене, сериозна подготовка за Великден. На този ден хората активно се готвят за големия празник. Ако обаче не успеят, Велика събота също е разрешено.

Има версия откъде идва традицията за оцветяване на храната. Според една от тях, след разпъването на Божия син, Мария Магдалена отишла при императора и му дала яйце с думите „Исус възкръсна!“.

Той бил езичник и не вярвал, че може да се случи чудо. Тогава императорът казал, че яйцето е по-вероятно да стане червено, отколкото Исус да възкръсне. Изведнъж яйцето почервеняло пред очите му. Така традицията започва да боядисва продукта в червено, както и в други цветове.

А козунакът от своя страна е символ на възкресението на сина Господен. През Великденската седмица той стои на най-видно място в църквите до иконата на Възкресение Господне.

Разпети петък не е подходящ за дейности в кухнята. В крайна сметка този ден е най-тъжният за вярващите през годината. Не можете да се забавлявате, да танцувате, да чистите, да гладите, да бродирате, да почиствате. В този ден дори не можете да готвите. Хората ядат приготвеното в деня преди Разпети петък. С други думи, четвъртъкът е деня за печене на козунаци, а също и за боядисване на яйца.

Защо се месят козунаци на Великден?

Можем ли да си представим великденската трапеза без вкусни, сладки и уханни козунаци? Те се приготвят по различни рецепти, с различни а...

Как да боядисаме яйца за Великден

Яйцата можете да боядисате с естествени домашни бои, а може и да си купите готови от магазина. Въпрос на вкус. За отлично естествено багрило се считат лучените люспи, както и чай от куркума и хибискус. Тези продукти произвеждат красиви цветове: кафяво, космическо синьо, а също и ярко жълто.

Така че, за да боядисате яйца с чай от хибискус, трябва предварително да сварите бели яйца. След това пакет чай се залива с гореща вода и тук веднага се слагат горещи, само варени яйца.

Дръжте поне два часа в този разтвор. Колкото повече, толкова по-богат се получава цветът, при това с различни нюанси - синьо, лилаво.

За да пожълтяват яйцата, сварете ги с добавка на куркума. По същия начин се боядисват яйца в люспи от лук, след което се оказват с кафяво-червен цвят, доста наситен. Отделно трябва да се подчертае, че е по-добре да вземете бели яйца за боядисване.

Как да разберем дали маята е прясна и ще бухне ли козунакът

След броени дни е един от най-чаканите и обичани празници, а именно Великден. Почти всяка домакиня започва да търси рецепти за направат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com