Кога ухапванията от кърлежи могат да завършат фатално?

652
Кога ухапванията от кърлежи могат да завършат фатално?
Снимка: iStock/Guliver

Ухапванията от кърлежи обикновено се смятат за неприятност, а не за сериозна заплаха. При определени обстоятелства обаче тези на пръв поглед безобидни срещи с кърлежи могат да се превърнат в смъртоносни. Макар и рядко, фатални последици могат да настъпят, когато определени фактори се съчетаят, поради което е важно да сте наясно с рисковете и как да ги намалите.

Един от основните виновници за фаталните ухапвания от кърлежи е предаването на патогени. Кърлежите са преносители на различни заболявания, включително лаймска болест, петниста треска в Скалистите планини и вируса на Пауасан. Ако кърлеж, пренасящ смъртоносен патоген, ухапе човек, той може да пренесе болестта, което води до тежко заболяване или дори смърт, ако не се лекува. Ключът към предотвратяването на такива последствия е ранното откриване и бързата медицинска намеса. Бъдете бдителни за симптоми като повишена температура, умора и обрив, особено след ухапване от кърлеж, тъй като те могат да бъдат индикатори за потенциално фатална инфекция.

Как да разпознаем кърлежа и неговите ухапвания?

Друг фактор, който може да допринесе за тежестта на ухапванията от кърлежи, е забавеното им отстраняване. Обикновено кърлежите се нуждаят от няколко часа, за да предадат патогени, така че незабавното им отстраняване може значително да намали риска от инфекция. С помощта на пинсета с фин връх хванете кърлежа възможно най-близо до повърхността на кожата и го издърпайте нагоре с равномерен натиск. Почистете мястото със спирт и следете за евентуални признаци на инфекция през следващите дни.

Въпреки че повечето ухапвания от кърлежи са безвредни, някои хора могат да имат алергични реакции към слюнката на кърлежите. Това може да доведе до симптоми като сърбеж, подуване и затруднено дишане, които в редки случаи могат да бъдат животозастрашаващи. Ако забележите някакви тежки алергични реакции след ухапване от кърлеж, незабавно потърсете медицинска помощ.

Как да се предпазим от кърлежи?

Превенцията е най-добрата защита срещу фатални ухапвания от кърлежи. Когато прекарвате време на открито в райони, предразположени към кърлежи, вземете предпазни мерки, като носене на дълги ръкави и панталони, използване на репелент срещу кърлежи и извършване на щателни проверки на себе си и на вашите спътници. Освен това помислете за третиране на дрехите си с перметрин - репелент за насекоми, който може да отблъсне кърлежите.

Важно е да запомните, че макар фаталните ухапвания от кърлежи да са рядкост, те не са невъзможни. Разбирането на рисковете и предприемането на превантивни мерки могат значително да намалят шансовете за среща с тези смъртоносни последици. Останете информирани, бъдете бдителни и потърсете медицинска помощ, ако имате съмнения за здравословни проблеми, свързани с кърлежи. По този начин можете да се наслаждавате безопасно на открито, като същевременно сведете до минимум заплахата от болести, пренасяни от кърлежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Томина неделя 2024 - кога се пада и какво се прави

Стихотворение за 9 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 9 май 2024

Таро хороскоп за 9 май 2024

Кой има имен ден днес, 9 май, 2024 г. Честито!

Не носите чорапи докато спите, а може би трябва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Три зловещи знака, че скоро ще ви сполетят неприятности: Ако ги забележите, пазете се

9 неща, които една богата жена никога не би носила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Томина неделя 2024 - кога се пада и какво се прави
Томина неделя 2024 - кога се пада и какво се прави

В последния ден от седмицата след Великден църквата чества Томина неделя. Празникът е известен още като Великден на мъртвите, Малък Великден,...