При скъсан кърлеж - ето какво се прави

111085
При скъсан кърлеж - ето какво се прави
Снимка: iStock/Guliver

Кърлежите са носители на патогени на много опасни заболявания. Най-опасните заболявания са: кърлежов енцефалит, кърлежова борелиоза (лаймска болест), ерлихиоза (човешка моноцитна ерлихиоза), анаплазмоза (човешка гранулоцитна). Всички тези заболявания са опасни по свой начин, застрашавайки не само здравето, но и живота на засегнатото лице.

Какво да направите, ако ви е ухапал кърлеж или сте намерили смукал кърлеж върху тялото на ваш близък?

Ако това се случи, тогава първото нещо, което трябва да направите, е да се успокоите. Действайте спокойно и обмислено. Още не си се разболял. А дали ще се разболеете или не ще зависи до голяма степен от вас.

След това кърлежът трябва да бъде премахнат. По-добре е да го направи медицинско лице. Защо? Малко вероятно е да извадите кърлежа успешно. И е желателно членестоногото да се извади цяло, а не разкъсано, за да може кърлежът да бъде изследван за инфекция с горните заболявания. Ако кърлежът вече се е забил - няма значение след минута или час ще го извадите. Много по-важно е да го доставите цял в лабораторията.

Сърби ли ухапване от кърлеж?

Как да премахнете кърлеж?

Кърлежите се отстраняват удобно с пинсети, за предпочитане с извити пинсети или хирургическа скоба. За премахване на кърлежи на полето има специални устройства. В продажба се появи "писалка-ласо" с подробни инструкции за премахване. Кърлежът се улавя възможно най-близо до хоботчето, след което леко се издърпва нагоре, докато се върти около оста си в удобна посока.

Обикновено след 1-3 завъртания кърлежът се отстранява изцяло заедно с хоботчето. Ако се опитате да извадите кърлежа, тогава вероятността от разкъсването му е висока. Ако под ръка нямате пинсети или специални устройства за отстраняване на кърлежи, тогава кърлежът може да се отстрани с конец: здрава нишка се завързва на възел, възможно най-близо до хоботчето на кърлежа. Внимателно издърпвайки единия или другия край на конеца и го принуждаваме да извади хипостома (хоботчето) и кърлежът виси на конеца. Не се допускат резки движения.

Как се маха кърлеж от куче и колко е опасно?

При скъсан кърлеж - ето какво се прави

Ако се опитате просто да извадите кърлежа, тогава можете да откъснете хипостома, който ще остане в кожата като треска. Отстраняването на кърлежа трябва да се извършва внимателно, без да се притиска тялото му, тъй като това може да изтръгне съдържанието на кърлежа заедно с патогените в раната.

Важно е да не скъсате кърлежа при изваждане - останалата част в кожата може да причини възпаление и нагнояване. Когато главата на кърлежа е откъсната, процесът на инфекция може да продължи, тъй като в слюнчените жлези има значителна концентрация на вируса на кърлежов енцефалит и други патогени. Ако при изваждането на кърлежа се отдели главата му, която прилича на черна точка, мястото на засмукване се избърсва с памучен тампон, напоен със спирт, след което главата се отстранява със стерилна игла (предварително напечена на огън) в същата начин, както премахвате обикновена треска.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com