Кои думи са с подвижно Ъ?

22417
Кои думи са с подвижно Ъ?
Снимка: iStock

Ако ученическите години са отдавна зад гърба ви, то темата, свързана с подвижно Ъ в българския език, която сте изучавали, вероятно е също забравена. Високата езикова култура, важна за професионалното развитие в редица сфери, изисква познаване, спазване на правилата, които се изучават още в ранните етапи на образованието.

Степента на владеене на даден език е знак за образоваността и развитието на дадена нация, което прави грамотността важна, макар понякога реалният живот да не ни сочи точно това – популярни и богати известни лица с ниска езикова култура и срамно ниво на грамотност пораждат реален риск младите хора да се колебаят доколко е важна езиковата култура за успеха в живота, но ако си припомним, че езикът ни е сред най-древните писмени езици на Стария континент, като през Средновековието са се използвали само 3 – латински, гръцки и старобългарски, то вероятно  ще се съгласим, че ще е жалко да се отнесем повърхностно към изучаването на родния език и съблюдаване на правилата в него и да не го съхраним.

Днес ще си припомним какво точно наричаме подвижно Ъ, както и кои думи са с подвижно Ъ като част от малките ни уроци за развитие и усъвършенстване на езиковата култура, полезни за всички.

Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

Думи с подвижно Ъ

Най-простичко казано и най-лесно за разбиране и запомняне подвижно Ъ се среща в думи, съдържащи съгласни Р или Л и буква Ъ до съгласната. Звукът Ъ може да променя мястото си спрямо тези две съгласни – Р и Л, като при едносричните думи правило, което да ви помогне и да запомните липсва, но при многосричните се наблюдават два варианта:

1.       Когато в думата след съгласната Р или след съгласната Л има само един съгласен звук, то Ъ стои пред съгласната Р, респективно пред съгласната Л. Няколко примера вероятно ще помогнат повече да се разбере за какво говорим, отколкото сухото правило.

-          мълча – след Л има само едни съгласен звук – Ч, поради което мястото на Ъ е пред Л      мЪЛча

-          върба – след Р има само един съгласен звук – Б, поради което мястото на Ъ е пред Р   вЪРба

2.       Когато в думата след съгласната Р или съгласната Л има повече от един съгласен звук, то Ъ стои след съгласната Р, респективно през съгласната Л. Вижте отново примери:

-          млъкна - след Л има два съгласни звука  – К и Н, поради което мястото на Ъ е след Л. Ето защо не казваме и пишем мълкна, а млъкна, докато правилната форма е мълча, а не млъча. При този пример възможността за грешки е минимална, дори звучи странно думата млъча и едва ли някой би я изписал така, но при други родни думи с подвижно Ъ има реален риск от грешки, което прави овладяването на правилото значимо.

-          връбница - след Р има два съгласни звука – Б и Н, поради което мястото на Ъ е след Р. Тук има реален риск да сгрешим, ако не знаем правилото, и да изпишем върбница от върба.

Най-досадните правописни грешки в българския език

Изключения от правилото при думи с подвижно Ъ

И както при всяко правило, за да е още по-трудно да овладеем до съвършенство езика, и тук има изключения. По отношение на думи с подвижно Ъ, трябва да имате предвид, че изключение правят глаголите от несвършен вид с наставка –в. Ето защо казваме и пишем избързвам, а не избръзвам, както би трябвало да е по правилото, което гласеше, че Ъ стои след Р, ако има повече от една съгласна след  Р. В случая имаме цели три съгласни след Р – З, В, М, но Ъ остава пред Р – избЪРзвам, тъй като е глагол от несвършен вид с наставка –в и попада сред изключенията.

Труден ли е езикът ни? Да. Но е богат, ценен, свещен и си струва да положим усилия, за да го овладеем добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Таро хороскоп за 13 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com