Вярно ли е ,че Боян Мага е бил син на цар Симеон?

32697
Вярно ли е ,че Боян Мага е бил син на цар Симеон?

Първата българска държава е управлявана от цар Симеон Велики в периода 893-927 година. За живота и делото на българските царе знаем много, тъй като се изучава в училище, но обикновено имаме оскъдни познания за личния им живот и децата им. Знаете ли колко наследници е имал великият български владетел?

Синовете на цар Симеон Велики и какво знаем за Боян Мага

Синовете на владетеля са четирима – Михаил, Петър, Иван, Боян, а броят на дъщерите не е известен, като по собствените му думи първият му брак, от които има един син, не е успешен, поради което царят низвергва първородния Михаил, въпреки че е кръстен на дядо си, изпраща го в манастир, а престолът остава за Петър. Историята разказва, че любимият сред синовете на Симеон бил Боян с християнско име на Вениамин. Боян бил наричан още Баян и Боян Магесник. Името му Боян Мага не е случайно.  Писанията на средновековните книжовници разказват, че Боян е владеел магията, притежавал е свърхчовешката, магьосническа и чудодейна сила да се превръща във вълк. Кремонският епископ Лиудпранд през 949 г. пише, че Боян Мага се превръщал не само във вълк, но и в какъвто друг див звяр поиска. Византийците твърдели, че се превъплъщава в орел и вълк.

Боян Мага е смятан от някои автори за основоположник на богомилството като обаче липсват исторически извори в подкрепа на този факт и той лежи и се основава само на предположения и лични мнения на съвременни автори. Други предполагат, че магьосническите му способности са резултат от висшето му посвещение в Сирия – център на езотериката по това време. Явно малко знаем  за Боян Мага – и силата му да се превръща във вълк, и ролята му за богомилството не са и не могат да бъдат доказани или потвърдени с факти. Сигурно е обаче, че той е любимият син на цар Симеон Велики. Той обаче не заел престола на баща си. След смъртта на цар Симеон Велики на трона се възкачва Петър, макар да не бил първи по старшинство и да се твърди, че не се отличавал с особени дарби и ум.

Коя е столицата на България при цар Симеон?

Легенди за Боян Мага

Много легенди и предания за Боян Мага са съхранени в народната ни памет. Раждали се и се разпространявали най-вече в трудните години – на чума, на османско владичество. Хората вярвали, че той е вечно жив, останал скрит на дъното на пещера, на която го завела красива самодива, омаяла го и пленила го. Легендата разказва и че помагал на болните, страдащите и поробените с магиите и чудната сила, която притежавал.

Откъде се заражда вярата на българите в чудните сили и магическите способности на Боян Мага? Освен писанията, оставени от средновековните книжовници, византийците, освен легендите и преданията, редица български творци също пресъздават в творчеството си Боян именно по този начин – като притежаващ магическа сила. Творбите им надграждат преданията и изграждат идеалистичен образ на Боян Мага, представяйки го като български закрилник, защитник на слабите, лечител и просветител в Европа. Сред имената на тези автори, пресъздали в творбите си Боян Мага, са: Николай Райнов, Димитър Маринов, Цветан Минков и  други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...