Кои са 5-те най-големи градове в Германия?

32230
Кои са 5-те най-големи градове в Германия?
Снимка: iStock

Когато обсъждаме въпроса кои са 5-те най-големи градове в Германия, със сигурност ще останете изненадани, че населението на най-големия град от тази европейска страна е около половината от населението на цяла България. За онези, които са информирани, че Германия е най-населената страна в ЕС и втора на Стария континент по брой на населението след Русия, този факт не е изненада. Кои са 5-те най-големи градове в Германия и какво интересно можем да научим за тях?

5-те най-големи градове в Германия

Ако под голям град разбираме не площ и територия, а брой на населението, класацията на 5-те най-големи градове в Германия изглежда така, като първите три от тях са с население над 1 милион:

  • Берлин – 3 426 354
  • Хамбург – 1 845 229
  • Мюнхен – 1 260 391
  • Кьолн – 963 395
  • Франкфурт на Майн – 650 000.

Топ 5 на едни от най-красивите планински градове в България

Берлин – най-големият град в Германия и негова столица

Логично е Берлин да е най-населеният, най-големия град в Германия като негова столица. Площта на града е 891,7 km², а той е известен в недалечното си минало – след Първата световна война като културен център, населяван от много творци. През XIX век Берлин е най-важният център на книгоиздаването в страната. Културата и развитието на града със сигурност оказват влияние на избора му за столица на Германия през 1990 година.

Любопитен факт е, че до средата на XVII век Берлин е рядко населен. Едва по време на управлението на Фридрих Вилхелм I населението на града значително се увеличава –тенденция, която се запазва във времето, за да се превърне Берлин от почти обезлюдено градче в най-големия град в Германия.

Хамбург – пристанищният град

Със своята площ от 755 km² Хамбург е не само с по-малко жители от Берлин, но и по-малък като площ от столицата на Германия. Характерно за него е, че е най-големият европейски град, който не е столица, както и че се нарежда на 7-мо място в ЕС спрямо всички градове независимо дали са столици, или не.

Хамбург се намира на морското равнище и е пристанищен град, което със сигурност оказва значима роля за развитието на града. Врата към света – не е случайно, че е наричан така. Роля за разрастването и подема на Хамбург изиграва и превръщането му в един от основните индустриални центрове на Германия, което неминуемо привлича хората, търсещи добра реализация, и увеличава жителите на града. Богат е на забележителности, паркове, музеи, което го прави и предпочитан от туристите.

Кои са най-посещавани градове в България от чужденците?

Мюнхен – градът на  промишлеността

Вторият по значение за промишлеността в Германия град и трети по брой на населението – Мюнхен – е разположен на река Изар, която е приток на Дунав. Това е градът на застрахователните компании и издателските къщи, като по отношение на книгоиздаването Мюнхен е втори в света след Ню Йорк.

С музеите и галериите си, с Английската градина, с множеството културни и исторически забележителности, както и възможностите за отдих, които предоставя, Мюнхен е важен туристически център за страната и за Европа като цяло, посещаван от милиони туристи всяка година, което дава тласък и на развитието, икономиката на града, и на увеличаването на населението му и превръщането му в третия по големина град в Германия.

Кьолн – един от най-старите градове в Германия

Със своята площ от 405,15 km² и спрямо броя на населението си Кьолн се нарежда на 4-то място сред 5-те най-големи градове в Германия. Той е градът на Кьолнската катедрала – най-голямата готическа катедрала в Северна Европа и е сред най-старите немски градове, като в своята зора през 260 – 271 г. е бил столица на Галската империя.

Градът е образователен център и е популярен с интересни туристически атракции като Парка на фантазиите и  Шоколадовия музей. Развити се хранително-вкусова, текстилна, химическа промишленост, машино и автомобилостроене, което е предпоставка Кьолн да се превърне в един от водещите промишлени центрове не само в Германия, но и на Стария континент.

Франкфурт на Майн – градът на Майн

Разположен на река Майн, откъдето носи и името си, градът е петият спрямо броя на населението си в Германия. Популярен е като транспортен и финансов център не само в страната, но и като един от водещите в това отношение в Европа. Франкфурт на Майн е и градът, където може да посетите едни от най-високите сгради на територията на Стария континент, поради което често е сравняван с Манхатън и наричан европейския Манхатън. Градът е дом и на един от най-богатите на видове животни  зоопаркове в световен мащаб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com