Кои са кучетата с най-силно обоняние?

13575
Кои са кучетата с най-силно обоняние?
Снимка: iStock/Guliver

1. Бигъл

Може би някога сте чували за славата на бигъла като добър следотърсач. Наистина тази порода не е от едрите, но има отлично обоняние. Дори и с по-малка муцуна, той има почти същото количество рецептори за миризми както и по-големите следотърсачи - например, немската овчарка. Доста обичайно е да се дресират такива кучета за изпълнение на задачи по издирване. Могат да разпознава около петдесет различни миризми, с успеваемост близо 90%.

2. Немска овчарка

Немската овчарка е една от породите с най-мощно обоняние. Нищо чудно – това куче има повече от 225 милиона обонятелни рецептора в носа си. Затова е толкова търсено и ефективно за специализирани дейности. Полицията често използва тези животни в операции по издирване на хора, а също така се обучават да намират наркотици, бомби и други опасни предмети.

3. Басет хаунд

Това е порода от френски произход, сред чиито основни качества е способността да следва миризлива следа. Тялото на басета има много специфична конституция, а късите крака оставят тялото му близо до земята, което е предимство при улавяне на миризма. При това, породата има своеобразно „лигавче“ - отпусната кожа точно под брадичката. Тя задържа миризмата близо до ноздрите. Това прави тази порода отличен надушвач.

4. Лабрадор ретривър

Това е едно от най-популярните кучета в наши дни, главно защото е много привързан към стопаните си. Известен с това, че е игрив, палав и се разбира много добре с деца. Това е и една от породите с най-мощно обоняние. Именно поради тази причина, тези кучета често се използват в работа, свързана с надушване на миризми, като операции по търсене и спасяване на хора. Доста обичайно е да видите животни от тази порода да работят за откриване на наркотици, бомби, в противопожарни операции.

5. Кунхаунд

Разновидностите на тази порода имат голямо количество обонятелни рецептори. Някои от тях са добри в лесното следване на нова следа, други отиват по-далеч и могат да открият хора и предмети и по стари пътеки. Добри търсачи, тези животни са лесни за дресиране. Те са подходящи за лов, но също така са много приятни като животни-компаньони. Нуждаят се от редовни физически упражнения.

6. Белгийска овчарка малиноа

Това е едно от кучетата с най-мощно обоняние. Затова често се използва от спасителите и полицията. Известно е със своята смелост и послушание. Дълго време екземплярите от породата са селектирани така, че да могат да надушват и най-слабите миризми.

7. Американски питбул териер

Питбулът е добре известен като силно и атлетично куче, което се използва широко в кучешки боеве. Ако е правилно отгледан и дресиран, той е способен да се развива много добре и да научи различни трикове. Обонятелният капацитет на питбула е впечатляващ. Голямото предимство тук е, че животното също е силно и атлетично, което го прави отлично за трудни и тежки дейности.

8. Дакел

Едва ли някой, който вижда за пръв път тези ниски кучета с удължено тяло, може да си представи, че са отлични ловци. Но това е точно така: човекът е селектирал породата именно за лов на язовци и лисици. В резултат дакелите придобили способност да надушват както над земята, така и под нея. Затова се считат за една от породите с най-силно обоняние.

9. Хариър

Благодарение на мощния си нос, който е с многобройни рецептори за миризми, това куче се използвало дълго време при лов на зайци. Животното може да улавя миризми от разстояние и да ги следва, докато стигне до плячката и я улови. Дори, ако днес ловните умения на кучетата не са толкова често използвани, все пак породата поддържа тази полезна черта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com