Кои са местата и градовете в Сърбия, разположени най-близо до България – може да отскочите в почивните дни

39555
Кои са местата и градовете в Сърбия, разположени най-близо до България – може да отскочите в почивните дни
Снимка: Pixabay

Празниците и уикендите са време за споделяне, нови преживявания, пътуване и шопинг. Ако предпочитате да трупате спомени по време на дългите коледни празници, а не килограми край трапезите, отрупани с кулинарни изкушения, може да изберете дестинация, която е непозната за вас, извън страната ни е, но е достатъчно близо, за да се върнете навреме за следващия празничен ден или за посрещането на новата година. Част от градовете в Сърбия, разположени най-близо до България, са туристически дестинации, до които може да отскочите през уикенда или в празнични дни, за да внесете разнообразие в живота си и да споделите деня, трупайки нови преживявания, с хората, които обичате.

Кои са градовете в Сърбия, разположени най-близо до България?

Тъй като времето е ценно и е по-добре да го прекарате в разглеждане на забележителности, снимки за спомен и преживявания, а не в досадно пътуване, ви предлагаме да посетите туристически обекти, местенца и градовете в Сърбия, разположени най-близко до България. Сред тях са:

Кои са най-подценяваните за туризъм български градове?

1. Пирот

Близък до границата град, Пирот е не само туристически център, но и един от най-разпознаваемите и посещавани градове в съседна Сърбия. Чревоугодниците могат да се насладят на сръбската плескавица и на кулинарни фестивали като този на суджука или да изпробват специалитетите на местните производители на колоритните пазарчета в града, влюбените в природата да се отдадат на вълнуваща разходка край река Нишава, чиято крайбрежна алея е поддържана идеално и приканва туристите за дълга разходка по нея. Сред забележителностите, които не трябва да пропускате да разгледате, са Пиротската крепост, музей на Понишавието (Старата къща), парка. Градът е малък, неангажиращ, идеален за онези, които не се определят като сноби, духът му е провинциален, но именно в това се крие чарът му – жив, истински и неподправен, идеално място да се отпуснете и да бъдете себе си. Пирот може да посетите в рамките на ден и да се приберете – идеален избор за вечно бързащи и за „нямащи време“ на приключения.

2.  Завойското езеро

Любители на природата сте? Само на 15-тина километра от Пирот може да се насладите на спиращите дъха гледки към Звойското езеро, което лъкатуши и се вие като змия пред погледа ви. Идеално място да разпуснете и да починете, ако сте запалени планинари или природолюбители, нуждаещи се от почивка извън градската джунгла.

Топ 6 на българските градове и места в близост до море с планина

3. Погановски манастир

Спирка по пътя ви към Пирот е и Погановския манастир, чиито строеж е приключил в далечната 1495 година. Любопитен факт е, че манастирът е бил български само до преди около век. Манастирът се посещава организирано от туристи основно от Сърбия и България, които в почивните дни пристигат с цели автобуси, за да се насладят на великолепната природа и да се докоснат до храма.

4. Ца̀риброд (на сръбски: Димитровград)

Градът, център на община Цариброд, е съседен на Пирот е и изключително близко разположен до границата с България. Той е сред градовете в Сърбия, разположени най-близо до България, които с удоволствие може да посетите за ден или за уикенда. Историята на Цариброд е тясно свързана с историята на България, тъй като градът е попадал в територията на страната ни. Това обяснява защо по-голямата част от населението на този сръбски град са българи.  Градчето е малко, спокойно, чудесно място за разходка, ако времето е хубаво, а през зимата се посещава предимно като място за кулинарен туризъм, тъй като храната е хубава, а градът е само на около 40 минути от София.

Топ 5 планински градове в България, подходящи за лятната Ви почивка

5. Бела паланка

Малко градче с население около 9000 души, разположено близо до Пирот и границата с България. Някога преди подписването на Сан Стефанския мирен договор градът е попадал в територията на България. Гробница с тленните останки от български войници от Първата световна война е едно от свещените места в града. Пътят до Бела паланка от София е около 2 часа, което го прави един от градовете в Сърбия, разположени най-близо до България, идеални за еднодневни екскурзии и чудесна уикенд дестинация. В района може да се насладите не само на чиста и истинска храна, но и на неподправена природна красота. В община Бела паланка се намира най-старото дърво в света, чиято възраст от над 1000 години изумява туристите. Близо до него е и Дивлянският манастир.

6. Бабушница

Бабушница също е малко сръбско градче, което е населявано и от българи. В района на града са сгушени изчезващи села, населявани от шепа жители на преклонна възраст, в които времето сякаш е спряло десетки години преди настоящата. Ако туклените покриви са ви чужди, а населените места с черни пътища, добитък, мирис на сено и схлупени къщи са нещо непознато за вас, но искате да се докоснете и да ги видите, това пътуване назад във времето ще ви изненада приятно, но ще ви стане и тъжно от разказите на възрастните жители, жадуващи за децата и внуците си, които не са виждали от дълги години. Гледка, която и българите познаваме в малките селца из страната ни. Но пък след подобно пътуване ни става едно мило на душата, сякаш сме пътували към детството си и схлупена къща на отдавна загубените от нас баба и дядо, където ни правеха топла попара и качамак на Коледа. Топло и истинско. Като обич и празник, но не за сетивата, а за душата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com