Кои са най-близките до нас плажове в Гърция?

15249
Кои са най-близките до нас плажове в Гърция?
Снимка: iStock

По данни на граничното проучване на Банката на Гърция през 2022 г. входящите пристигания от България възлизат на 1 812 100 души. Разбира се, не всички тези българи посещават южната ни съседка за почивка, но цифрата е внушителна и тя показва силен интерес към Гърция.

Гръцките курорти стават все по-предпочитани за много българи. Чистите плажове, спокойното море, вкусната храна и може би, най-вече, доброто обслужване, са сред причините много сънародници да изберат Гърция за своя дестинация за лятна почивка.

Кои са най-близките гръцки плажове до България?

Керамоти

Малкото курортно селце се намира само на около 350 км от София. Възникнало като малко рибарско селище, Керамоти е разположено в равнинна местност, част от долното поречие на река Места. Целият район представлява малък полуостров, който се врязва на около 1 км в Бяло море. Населението наброява около 1300 жители.

Казват, че плажът на Керамоти е най-хубавият в целия Балкански полуостров. Превъзходната плажна ивица Амоглоса (от гръцки “пясъчен език”) опасва селцето и продължава още десетина километра извън землището му.
Няколко са организираните плажни зони в Керамоти - Амос Бийч, Паралия и Коко Бийч. Всяка от тях има около 300-метрова плажна ивица, широка между 60 и 100 метра. Общата дължина на пясъчните плажове е 14 км без прекъсване.
Изключително живописна е крайбрежната ивица, осеяна с малки таверни, кокетни кафенета, сладкарници и ресторанти.

Фанари

Малкото крайбрежно село и пристанище Фанари е само на около 370 км от София. Намира се на около 30 км югозападно от град Комотини и наброява около 450 жители. Отскоро добива популярност сред туристите, затова все още не е пренаселено. В самото село има няколко малки плажа и една дълга плажна ивица извън него.

Дългият плаж е награден със “Син флаг” и предлага многобройни барове и съоръжения за водни спортове. Известен е като “Златен пясък” заради ситния и фин пясък, който продължава доста навътре в морето. 
Около селото има няколко защитени езера, в които могат да се видят розово фламинго и други редки птици.

3 от най-добрите места за посещение в Гърция (СНИМКИ)

Паралия Офринио

Още по-близо до България е малкото село Паралия Офринио, познато още като Тузла, само на около 290 км. Кавала е на 64 км, а Аспровалта е на 20 км. Постоянните му жители са едва няколкостотин, но през лятото е пълно с туристи. Името на селото в превод означава “Плаж на Офринио”.

Селцето привлича туристи с дългата си плажна ивица - цели 17 км, смесица от фин пясък и малки камъчета. Все повече българи откриват това чудно място, което ги привлича с безкрайната пясъчна ивица, спокойствие, чист въздух, вкусна храна и разумни цени.

ОЛИМПИЙСКАТА РИВИЕРА

Разбира се, не трябва да пропускаме и популярната “Олимпийска Ривиера”. Това не е курорт, а дълга (около 70 км) плажна ивица в подножието на връх Олимп, откъдето идва и името. На тази крайбрежна ивица са разположени няколко курорта. Ето най-популярните от тях:

Паралия Катерини

В превод името му означава “Плажът на Катерини”, разположен на 70 км от Солун. Намира се на Солунския залив, на 6 км от Катерини. Населението му наброява 1500 жители. Дългият 3-километров плаж е награден със “Син флаг”. Плажната ивица е свързана чрез крайбрежната алея със съседното селце Олимпик Бийч.

Олимпик Бийч (Олимпиаки Акти)

Чудесен и по-малко населен курорт, подходящ за спокойна почивка. Плажът е широк, с хубав пясък и също награден със “Син флаг”. Намира се източно от Солунския залив. Землището на градчето граничи северно със землището на Паралия, между тях има няколко километра. Свързва ги шосе, което минава покрай брега на морето и е осеяно с кафенета и хотели.

Катерини

Катерини е столица на район Пиерия, оживен търговски и административен център. Разположен е на 70 км от Солун и на 8 км навътре от крайбрежието.

Лептокария

Едно от най-посещаваните места в Олимпийската Ривиера е Лептокария, на 25 км от Катерини. Привлича с дълги плажове с фин пясък и малки камъчета, плитка вода и буйна растителност. Наблизо се намира Ливитра - местност, в която според легендите е родното място на Орфей.

Платамонас

Приятен, крайбрежен курорт, на 38 км от Катерини и на 104 км от Солун. Привлича с широка плажна ивица от фин пясък, примесен с малки камъчета. Известен е със запазената си крепост Платамонас от 13-ти век, на върха на хълм с живописна гледка към морето. Това е един от по-големите и оживени курорти в Олимпийската Ривиера.

Неа Пори

Малкото курортно селище Неа Пори е почти свързано със съседния град Платамонас. Това е най-южното крайбрежие на областта Пиерия.
Плажната ивица е широка, хубава и покрита с пясък. Водата е плитка и подходяща за деца. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com