Кои са най-опасните кучета в света?

24817
Кои са най-опасните кучета в света?
Снимка: Pixabay

 Някои кучешки породи си остават агресивни, защото породата им е създадена за лов и битки. Много от агресивните породи са любящи към семейството си, но трябва да се дресират от рано, за да се социализират с други хора. В класацията на “най-опасни кучета за 2023” са включени кучета, които са отговорни за най-голям брой фатални ухапвания за даден период от време.
Ето списък на най-опасните породи кучета:

1. Питбул

Едва ли е изненада за повечето хора, които изучават кучешките породи, че питбулът е най-опасното куче. Според проучване от 2005-2017 г. питбулът е отговорен за 284 смъртни случая, около ⅔ от всички фатални нападения на кучета в САЩ.

Статистиката е доста обезкуражаваща, особено като се има предвид, че само 6% от всички кучета в САЩ са от породата питбул. Те са отглеждани, за да бъдат опасни като ловни и бойни кучета, затова не е изненада, че продължават да бъдат заплаха и до днес.

Как да си изберем най-доброто куче?

2. Ротвайлер

Преди питбулът да влезе в общественото съзнание като изключително опасно животно, ротвайлерът се считаше за най-опасната порода кучета в света. Ротвайлерът достига 64 см височина и тегло от 55 кг. Има огромно тяло и доста темпераментен нрав.

Ротвайлерът може да бъде много мил и дружелюбен към хората от семейството, но не и извън него. Ротвайлерът е силен, закрилящ, лоялен, но и много опасен, ако трябва да атакува натрапници. Макар ротвайлерът не е заплаха за семейството, той обикновено може да бъде много агресивен, ако защитава собствениците си. За същия период 2005-2017 г. ротвайлерът е отговорен за 45 фатални ухапвания.

3. Немска овчарка

Немските овчарки са работещи кучета, които се използват за работа във военните и полицейски сили в последните десетилетия. Причините за този избор са очевидни: немските овчарки са здрави, интелигентни, силни и опасни кучета, които могат да нанесат смъртоносни атаки на хора. С тегло около 40 кг и височина над 60 см, немската овчарка може да е доста агресивна, понякога и смъртоносно. За 2005-2017 г. тя е отговорна за смъртта на 20 души в САЩ.

4. Американски булдог

За разлика от британските си колеги, американският булдог все още е мощно работно животно. Високо едва 76 см, това куче може да натрупа мускули и да достигне над 45 кг. Американският булдог е едро, силно куче, което може да е много опасно, когато атакува. По време на 13-годишното проучване американският булдог е отговорен за 15 фатални ухапвания. 

Кое е най-доброто куче пазач?

5. Булмастиф

Предано, безстрашно и винаги нащрек е това куче. Затова е предпочитано като домашен любимец. Булмастифът защитава дома и двора ви, но няма да се радва много на присъствието на чужди хора.

Макар атаките от булмастиф са сравнително редки, последствията върху други животни или хора са сериозни поради големите размери на булмастифа. Той може да стигне 60 кг и 70 см височина. Отговорно е за 14 смъртни случая за периода 2005-2017 г. 

6. Сибирско хъски

Сибирското хъски впечатлява с красив външен вид, приличащо на вълк. Не бива да се изненадвате много, ако разберете, че кучетата, които наподобяват диви животни, се държат малко като тях.

Хъскитата са били използвани като кучета за шейни в най-студените части на Канада и САЩ. Макар че тежат едва 27 кг, те са сравнително здрави и много независими животни. Тези кучета са силно мотивирани да ловят плячка. Повечето животни, които са по-малки от тях, включително и хората, могат да изглеждат като плячка за тях. В този случай инстинктът им за оцеляване им създава най-големи проблеми. Макар хъскитата да са приятелски настроени през повечето време, е известно, че нападат деца и възрастни, които ги предизвикват, дори без история на агресия.

7. Лабрадор ретривър
8. Боксер
9. Доберман
10. Аляски маламут

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно