Кои са най-важните профилактични прегледи според възрастта ви?

6071
Кои са най-важните профилактични прегледи според възрастта ви?
Снимка: iStock

Редовните профилактични прегледи са най-добрият начин да съхраните здравето си. Пълната кръвна картина и прегледът при ОПЛ веднъж годишно са задължителни и ако ги пропуснете, подлежите дори на глоба. Какви са другите профилактични прегледи и кои специалисти да посетите, дори да нямате хронични заболявания, зависи от пола и възрастта ви.

Профилактични прегледи за дамите през 20-те и 30-те им години

Тъй като това е фертилната възраст, най-важният преглед е гинекологичният. Важно е да се уверите, че всичко е наред, за да си гарантирате възможността да заченете и износите бебе. Необходимо е да проверите яйчниковия резерв, за да планирате бързо бременността, ако е на изчерпване. В тази възраст задължително се изследвайте за хламидии веднъж годишно.

Алкохолът не е лекарство срещу COVID-19

Макар заведенията да са затворени и празненства на обществени места да няма, консумацията на високоградусови напитки във времената на п...

Тези бактерии безсимптомно унищожават репродуктивната ви система и създават необратими здравословни проблеми, водещи до аборт, преждевременно раждане или невъзможност за зачеване. Задължителна е и цитонамазката. През 30-те години към редовните прегледи дамите трябва да включат измерване на кръвното налягане, проследяване на хормоните на щитовидната жлеза. През 20-те и 30-те години е важен и годишния профилактичен преглед при дерматолог с оглед проследяване на бенките и недопускане на развитие на най-тежкия рак, даващ бързи метастази във вътрешните органи – меланома.

Господата в тази възраст е необходимо да проследяват кръвно налягане, състояние на черния дроб при прекомерна употреба на алкохол, и отново състоянието на кожата и бенките.

Профилактични прегледи за дамите през 40-те и 50-те им години

Дамите в тази възраст трябва да обърнат повишено внимание на здравословното си състояние. С наближаването или настъпването на менопаузата са важни внимателната грижа за здравето и редовите прегледи при гинеколог, мамолог, кардиолог, ендокринолог. След навършване на 50 години се препоръчва да се следи костната плътност, балансът на минерали, да се осъществява контрол на кръвната захар, изследване на урина, ехографично изследване на бъбреци и черен дроб, както и скрининг за рак на дебелото черво.

Тези 7 напитки предпазват от настинка

През есенно-зимния период, когато тялото ни е подложено на повишен риск от настинки, вируси и инфекции, е важно не само как се храним, ...

Господата на възраст 50+ също е важно да проследяват състоянието на дебелото черво, белия и черния дроб, както и да посещават уролог и кардиолог веднъж годишно за редовен профилактичен преглед. От ключово значение е да се следят нивата на холестерола и триглицеридите.

Дамите и господата над 60 години е строго препоръчително да добавят към тези прегледи и такъв при очен лекар, за да съхранят остротата на зрението си възможно най-дълго.

В случай на оплаквания личният лекар ще прецени и какви други прегледи и изследвания са необходими.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com