Кои са най-добрите плодове за консумиране преди лягане?

23853
Кои са най-добрите плодове за консумиране преди лягане?
Снимка: iStock

Консумирането на плодове за вечеря обикновено е положително явление, защото те изобилстват с минерали, фибри, витамини и химични съединения, крайно полезни за здравето ви.

Д-р Патрисия Лейте ни осветлява по проблема. Въпреки качествата им, някои плодове може да причинят коремен и храносмилателен дискомфорт, който влошава качеството на съня. Други плодове, консумирани в това време на денонощието, са чудесни за овладяване на глада преди сън и дори за подпомагане на загубата на тегло.

Най-важното обаче е не толкова времето, когато се храните, а количеството и качеството на приетата храна. Затова преди лягане плодовете са чудесен избор.

1. Ягодови червени плодове

Плодове като боровинки, годжи бери, ягоди, къпини, малини освен, че имат ниска степен на калории в своето съдържание, но са наситени с антиокислителни съединения, фибри и витамин С. А многото фибри придават усещане за ситост цяла нощ.

Проучване от 2008 г., публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine оценява ползите от годжи бери по отношение на съня. Повече от 80% от хората, които са консумирали 120 мл такъв плодов сок в продължение на 2 седмици, са констатирали подобрение в качеството на съня си.

Кога се ядат плодове – сутрин или вечер – митове и факти

2. Диня

Динята е богата на вода и е чудесна за вечеря поради ниската степен на калории в съдържанието си. Ако пък е и приятно зряла, ще изчезне желанието за сладко това ви обещава спокоен сън.

3. Пъпеш

Точно като и динята, пъпешът се състои главно от вода. Затова тези плодове са чудесни за онзи добре познат момент, когато ви се иска да похапнете нещичко, без да е задължително да бъдете гладни. При това, като цяло организмът остава добре хидратиран, докато спите.

4. Ябълка

Освен че е с ниско съдържание на калории, в средната ябълка има само 72 калории и е чудесен вариант за лека вечеря. Според изследване от 2015 г. в Nutrition Journal, консумирането на ябълки намалява риска от затлъстяване.

5. Вишня

Вишните и, въобще, черешите са от малкото плодове, които съдържат мелатонин – хормон, който регулира съня. Проучване от 2017 г. в научното списание Nutrients показва, че черешите съдържат процианидин B2, който защитава триптофана, предшественика на мелатонина. Пиенето на тръпчивия сок от вишни може да подобри съня при възрастни с хронично безсъние.

Какви плодове е най-добре да ядем вечер?

6. Банан

Бананите улесняват съня, защото са богато наситени с калий и магнезий. Калият е важен за стабилността на сърдечно-съдовата система, както и за когнитивните функции. Проучванията показват също, че магнезият стимулира образуването на мелатонин в тялото.

Изследване, публикувано през 2013 г. в Journal Pineal Research показва, че здрави мъже са имали 4-кратно увеличение на мелатонин около 2 часа след изяждане на 2 банана. При това, бананите създават усещане за ситост и едва ли ще се събудите посред нощ гладни, след като сте изяли преди лягане един банан.

7. Киви

В две кивита има около 93 калории и 4,5 грама фибри. В сравнение с портокалите този плод осигурява двойно повече витамин С, например.

Според от 2011 г. в научното списание Asia Pacific Journal Clinical Nutrition, ежедневното консумиране на 2 кивита намалила времето за заспиване на възрастните с 35%. Резултатите са наблюдавани след 1-месечно проучване, при което 24 възрастни с проблеми в съня си изяждали по 2 кивита около 1 час преди лягане.

Други проучвания показват, че кивито предлага и невротрансмитера серотонин - който осигурява релаксиращ ефект и улеснява по-бързото заспиване.

Внимание! Статията е предназначена само за сведение и информация. По въпросите в нея се допитвайте винаги до специалист-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com