Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

1790
Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България
Снимка: ДА "Архиви"

Тук ще ви разкажа историята на един голям бесарабски българни, който се отличава с изключително впечатляващо постижение - той е бил министър-председател на страната ни цели 5 пъти. Този човек влиза в историята като един от малкото ни успешни политици. Запознайте се с истоирята на Александър Малинов.

Кой е Александър Малинов

Александър Малинов, роден през 1857 година в Пъндъкли, Бесарабия. Завършва своето гимназиално образование в Болград, а след това учи право в Киев. След завършването си, Малинов се установява в България, където изгражда своята кариера последователно като съдия, прокурор и адвокат - първо в Пловдив, а по-късно и в София. Неговата юридическа компетентност бързо привличат вниманието и скоро той се ангажира активно с политическия живот на страната. Ставайки близък с лидерите на Демократическата партия, през 1896 година той се присъединява към нея. Поема лидерството на партията след смъртта на Петко Каравелов през 1903 година. Въпреки че много скоро след това, Фердинад му предлага министър-председателския пост, Александър Малинов отказва. Но съдбата му очевидно е да го заеме цели 5 пъти Ето кога се случва това:

1.Министър-председател 1908-1910 година

През 1908 година, той заема за пръв път тази позиция. Този период е изключително значим за нашата история, тъй като в него се подготвя обявяването на независимостта на 22 септември 1908 година. Александър Малинов играе ключова роля в този процес, допринасяйки дори с написването на манифеста, благодарение на който България и официално става независима държава.

2.Министър-председател 1910-1911 година

В своя втори мандат като министър-председател, неговото правителство е подоложено на сериозен натиск от страна на Фердинанд и през 1911 година гласува за изменение в Търновската конституция. Конкретно се променя се член 17, който позволява на изпълнителната власт и на царя да провеждат самостоятелна външна политика. Това затвърждава позицията на Фердинанд като човекът, който взема самостоятелно важните решения за бъдещето на страна. Това е една от ключовите грешки за нашата страна, тъй като полага основите за първата национална катастрофа. По това време Фердинанд сменя правителствата като носи кърпи и малко по-късно заменя Малинов с Гешов.

3.Министър-председател юни 1918 година

През юни 1918 година, за трети път е избран за министър-председател, с основна задача да изведе България от Първата световна война. Въпреки амбициите си да помогне на страната си, той се сблъсква с изключително неблагоприятни условия поставени от Съглашението, които просто няма как да приеми и подава оставката си.

4.Министър-председател октомври 1918 година

В късната есен на 1918 година, Александър Малинов поема отново ролята на министър-председател, подложен на значителен натиск от страна на Съглашенските сили. Неговата основна задача е да осигури абдикацията на Фердинанд. Той се справя с тази задача, но не успява да се справи с огромните проблеми пред страната, което води до смяната на неговото правителство през ноември 1918 година.

5.Министър-председател 1931 година

През 1931 година, Александър Малинов застана начело на страната за пети път, когато Народният блок - коалиция от няколко партии с водеща роля на Демократическата партия на Малинов, взема властта. Въпреки възрастта си, Малинов приема тази отговорност макар и за малко. След няколко месеца, той отстъпва мястото си и заема поста председател на Народното събрание, оставяйки значителна следа в управлението на страната.

Въпреки напредналите си години, Малинов остава активно ангажиран с политическия живот до последния си дъх. Смъртта му го застига на 20 март 1938 година, докато изнася страстна политическа реч. По този начин, една от видните политически фигури на съвременна България си отива от този свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com