Кой бозайник има най-дълъг период на бременност

16063
Кой бозайник има най-дълъг период на бременност
Снимка: Getty Images/Guliver

Майчинството в животинското царство често се оказва изключително продължително и търпеливо занимание. В тази статия ще засегнем най-дългите периоди на бременност в животинския свят и ще се потопим в удивителните аспекти на този невероятен природен процес. Ето и кои животни заемат челни позиции в днешната класация.

Колко месеца продължава най-дългата бременност при животните?

Азиатския слон - бозайника с най-дълга бременност

На върха на класацията за най-дълга бременност застава азиатският слон. Този гигант на природата има период от 22 месеца, преди да дари света с малко слонче. Интересно е, че въпреки, че малкото е напълно формирано още през 19-тия месец, то остава в утробата на майката, за да укрепне и израстне до размер, който ще му позволи да се храни независимо. Раждането на близнаци при азиатските слонове е рядкост, като най-често слоновете дават живот на само едно малко. Слончето суче до втората година, а цикълът на размножаване е веднъж на 5 години.

слонче

Жирафите

Женската на жирафа е следващата в класацията с бременност, продължаваща около 15 месеца. Уникалното при този грациозен вид е начинът на раждане - жирафчето пада от височина около 2 метра, като майката го ражда права. Този странен метод не представлява пречка за малкото, което е напълно оформено и способно да тича след само един час.

Котки и бременност: Какво трябва да знаят бъдещите майки?

Изключения от правилото

В света на животните често важи правилото - по-едрите животни имат по-дълъг период на бременност. Но при язовеца, този закон не е толкова стриктен. Техните 90 см в дължина са свързани с интересен факт - дължината на бременността зависи от сезона, в който са заченати малките. Летните заченвания означават, че малките се появяват след 300 дни, докато зимните заченвания удължават този период до 450 дни.

Камилите

Двугърбата камила може да забременее веднъж на всеки две години, като периодът й продължава около 13 месеца. Раждането при този вид става с майката изправена, като малките я следват няколко часа след раждането. Интересен факт е, че едногърбите камили имат също продължителна бременност, но техните малки се раждат по-едри отколкото тези на двугърбите.

Колко месеца продължава бременността на кучетата?

Магаретата и зебрите

След камилите в класацията е магарето, чието майчинство продължава около година. За зебрата, нейното малко се появява на бял свят след 370 дни от зачеването. Тези два вида се радват на по-къси периоди на бременност в сравнение с по-големите си колеги.

Въпреки че бременността в животинското царство може да изглежда като краен тест за търпение, тя осигурява забележителен старт в живота на малките. Неизменната връзка между дългия период на бременност и здравословното развитие на потомството, създава уникален и неповторим опит в света на дивата природа. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com