Колко месеца продължава бременността на кучетата?

13771
Колко месеца продължава бременността на кучетата?
Снимка: iSock

Бременността на кучето обикновено продължава между 58 и 68 дни, като средната продължителност е около 63 дни. Този период може да варира в зависимост от породата на кучето и индивидуалните особености.

Начало на бременността

През първите две седмици от забременяването на практика е невъзможно да се определи, че кучето е бременно. През този период узряването на яйцеклетката продължава, сперматозоидите продължават пътя си до нея, а същинското оплождане настъпва след това. Оплодените яйцеклетки се придвижват през фалопиевите тръби и се имплантират (проникват в стената на матката). Това се случва през 12-15 ден след сношението, когато започва да се отделя специфичен хормон в кръвта.  

Как да си изберем най-доброто куче?

Ето как да разпознаете, че кучето е бременно

Промени в поведениетото

* Промени в апетита
Подобно на хората, така и при животните се получават хормонални промени, което може да доведе до промени в хранителното поведение. Кучето може да стане по-избирателно към храната или да яде повече. Най-често, обаче, се забелязва липса на апетит.
През коло 35-тия ден на бременността кучето започва да увеличава апетита си и да наддава на килограми. Стандартното общо тегло на домашния любимец може да се увеличи с 30-50%. Коремчето става по-видимо, възможни са леки неразположения като повръщане.
През този период може да замените обикновената храна на кучето с такава, специално предназначена за бременни. След 5-6-тата седмица от бременността кучето увеличава апетита си и започва да наддава на килограми.
* Уголемяване на гърдите
Около месец до месец и половина след чифтосването млечните жлези се увеличават, цветът на гърдите и зърната става по-наситен.
* Апатия
Животното предпочита усамотение, спокойствие и уединение, макар преди това да е било игриво и енергично. Често избира някое скрито място, където няма да бъде обезпокоявано и се чувства сигурно.
* Любвеобилност
Понякога може да е в другата крайност - с повишена любвеобилност и желание постоянно да е до стопанина, да се гали и умилква. Някои кучета могат да проявят промени в поведението си, като станат по-привързани, по-ласкави или обратно - по-отчуждени.
* Промяна в теглото
Кучето започва да увеличава теглото си и обиколката на корема обикновено след 5-вата седмица от бременността.
* “Мърдане” на кученцата
През последните дни от бременността, ще забележите засилено шаване и “мърдане” на кученцата в корема на майката. Не се притеснявайте, това е съвсем нормално. Кученцата започват да се наместват за най-подходящата позиция за раждането.

Кое е най-доброто куче пазач?

Раждане

Подгответе тихо и уединено място в дома, където да стане раждането. Може да използвате стар кашон, който да застелете с чисти кърпи или завивки. Женските сами усещат кога е настъпил моментът, но е препоръчително да предупредите своя ветеринарен лекар и сами да помагате при нужда. Присъствието ви е важно за окуражаване и успокояване на вашия домашен любимец.

Фалшива бременност

Ако имате женско куче, трябва да сте подготвени за подобно състояние, известно като лъжлива или фалшива бременност. Признаците са почти еднакви с тези при нормалната бременност - наддаване на тегло, отделяне на секрет и мляко, уголемяване на корема. Това състояние се дължи на хормонални проблеми. Понякога тялото на животното се подготвя за оплождане, макар да не се стига до такова. Увеличаване производството на някои хормони е причината за поява на признаци, характерни за бременност.

Независимо дали вашето любимо куче е бременно или не, то става по-чувствително през този период от живота си. Важно е да му отделяте повече внимание, да се чувства обичано, обгрижвано и закриляно.

Не всички кучета показват еднакви признаци на бременност, а тези индикации могат да варират в зависимост от индивида. Ако имате съмнения относно бременността на кучето си, е добре да се консултирате с ветеринарен лекар за по-точна оценка и грижи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?
Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

В навечерието на един от най-светлите християнски празници домакините трескаво търсят рецепти за най-вкусния домашен козунак и за хитри, интересни...