Кой е Авитохол - първият български владетел?

37784
Кой е Авитохол - първият български владетел?
Снимка: Eugène Delacroix / Public Domain

Всички сме чували за легендарните братя Ромул и Рем, които са основатели на древния град Рим и са откърмени от вълчица. Познати са ни и историите за Парис - троянецът, спасен от мечка в гората, и за Ахил - за който са полагани специални грижи от майка му Тетида. Но познаваме ли легендата за Авитохол - първият български владетел според Именника на българските ханове? Днес ще се запознаем с митовете около неговата личност.

Как български преводач си връща за обидите от Чърчил?

Кой е Авитохол - родоначалникът на българите

Според Именника на българските ханове, Авитохол се счита за първия български владетел, принадлежащ към рода Дуло. Живял е 300 години, но за съжаление този източник не предоставя повече информация за него. Въпреки това, други източници разказват за това лице една легенда - разбира се в 3 различни варианта:

Литовската хроника

Тази колекция от разкази е открита през миналия век и е датирана от XIV-XV век. В нея се разказва за легендарни личности като Кир, Ромул и Рем. Сред тези истории се споменава за "княза мизийски", който бил накърмен и спасен от кошута в гората, след като бил изхвърлен там, за да загине. Тази легенда изглежда е била изключително популярна през вековете, като останала запазена дори от ромейския историк Прокопий Кесарийски.

Историята на Прокопий Кесарийски

Той разказва за вълшебна сърна, която показала пътя на утригурите и кутригурите през плитчините на Меотидското езеро.

Най-късната версия

Съществува и по-късна версия, която обединява двете легенди. Тя разказва за легендарен герой, който е бил откърмен от кошута и станал известен по целия свят. Той решава да даде такова име на своя народ, което никой друг не може да изговори - това е било името на българите.

Защо Иван Вазов пише стихотворение в защита на 7 годишно момиче?

Доказателства в подкрепа на тази теза

Разбира се, трите легенди представляват една и съща история, но украсена по различен начин. Задължително трябва да отбележим, че никъде в текстовете не е посочено името на този герой, следователно не можем с пълна сигурност да твърдим, че говорим за Авитохол. Въпреки това, споменаването на утригури и кутригури като племена, а и терминът мизийски, говори за много голяма вероятност за връзка с българската история. Освен това, има още едно сериозно доказателство за тази теория. Името "Авитохол" според някои се състои от две части - "Ави" + "Токо" (сърна + син). Въпреки че това тълкуване не е потвърдено, то подкрепя тезата, че този герой е централна фигура в легендата.

Авитохол и връзката му с Атила

Най-известната теория, която мнозина от вас със сигурност са чували, е, че Авитохол и Атила на практика са едно и също лице. Има няколко аргумента , в подкрепа на тази хипотеза:

  • В 453 година умира Атила - край на управлението на Авитохол според Именника на българските ханове
  • Връзката между Ирник и Ернак. Ирник е следващият владетел след Авитохол. Името му е много сходно с името на сина на Атила - Ернак.
  • Прокопий Кесарийски съобщава, че Ернак, синът на Атила, има двама сина - Утигур и Кутригур, които дават началото на тези два народа. Всички знаем, че утигурите и кутригурите са в основата за създаването на Стара Велика България на хан Кубрат, който успява да ги обедини в една обща държава.

Проблемът с тази теория изниква от сериозните различия в годините. Тези разминавания вероятно се дължат на свещените цикли, които древните българи използват - от по 30 или 60 години. Въпреки че не можем да потвърдим със сигурност връзката между историята на българите и тази на Атила, явно има твърде много съвпадения между тях. В момента не разполагаме с яснота относно точната връзка между тях, така че се надяваме в следващите години да бъде разбрано повече по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com