Кой е най-големият град с буквата "К" в България?

1703
Кой е най-големият град с буквата "К" в България?
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

За колко градове в България се сещате с буквата “К”?
Кюстендил, Казанлък, Карлово, Калофер, Копривщица, Кърджали, Карнобат, Козлодуй, Крумовград, Кнежа, Каварна, Кричим…

Кой е най-големият град с буквата “К”?

Казанлък

По данни на Националния статистически институт населението на Казанлък към 31.12.2022 г. е 41 768 жители. Веднага след това се нарежда Кърджали с население 40 937 жители.

Казанлък - Градът на розите
Казанлък е един от най-големите необластни градове. Разположен е в Казанлъшката котловина, която е част от Задбалканските котловини и е известна с красотата и плодородието си. Казанлък е прочут като център на Розовата долина на България и дом на Казанлъшката гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Кой е най-слънчевият и топъл град в България ?

Назад във времето
Китната Розова долина е известна с богатата си история, свързана с тракийската култура. Откритите археологически обекти доказват, че близо до Казанлък, под водите на язовир “Копринка”, се намира единственият, изцяло проучен досега тракийски град - Севтополис. Градът носи името на тракийския цар Севт III и става столица на тракийската Одриска държава - богата цивилизация в долината на древната река Тонзос (днес Тунджа). От този период са откритите 12 гробници, сред които великолепната Казанлъшка гробница.

Името на града е свързано с турското “Акче Къзанлар”, което означава ”бели момичета”, когато султан Мурад I вижда посрещащите го красиви девойки. Още от древността градът е известен с производството на розово масло и развитие на занаятите. През XVII в. пътешественици пренасят маслодайната роза от Азия, която намира тук своя втори дом и се превръща в най-голямото богатство на долината. От града започва да се изнася розовото масло, а България добива популярност като Земята на розите.

Казанлъшката гробница
Казанлък придобива световна популярност с Казанлъшката гробница, която е открита случайно през 1944 г. в североизточния край на града. Представлява уникален паметник на тракийското изкуство от ранноелинистичната епоха. Принадлежи към куполните гробници, характерни за гробната архитектура на Тракия от края на V до началото на III в. пр. н. е. Състои се от три помещения: правоъгълно преддверие, тесен тухлен коридор и тухлена гробна камера с кръгъл план и камбановиден купол.

В гробницата са били извършени две погребения - на мъж и жена чрез трупополагане, което е видно от запазените кости. Смята се, че гробницата е била ограбена още в древността. В могилния насип са открити два глинени аскоса (плосък кръгъл съд с две дръжки) и сребърна каничка. В преддверието са открити глинен съд за вино и кости на кон. В куполното помещение са намерени остродънна амфора, глинени розети със суха позлата, погребален венец, малки части от златни накити и фрагменти от тракийска керамика.

Как е името на най-южния град в България?

Световната си известност гробницата дължи на удивителните стенописи в коридора и куполното помещение, които са сред най-добре запазените произведения на античната живопис от ранноелинистическата епоха. В куполното помещение в центъра на главния фриз, срещу входа, са изобразени фигури на мъж и жена, седнали край масичка, отрупана с плодове, а около тях са представени техните прислужници, които носят дарове.

Стенната декорация в горния край на купола завършва с по-малък фриз, на който са изобразени три колесници, теглени от по два коня.

Днес в парк “Тюлбето” се намира оригиналната тракийска гробница от ІV-ІІІ в.пр.н.е. Тя е със специален режим на съхранение. До нея е направено копие в мащаб 1:1, отворено за посетители.

Музей на розата
Другото задължително място за посещение е Музеят на розата. Розопроизводството и търговията с розово масло се превръщат във визитната картичка на Казанлък и на цяла България.
Музеят на розата представя богата колекция от предмети, снимки и документи, които разкриват историята на българското производство на маслодайни рози.

Тук ще видите инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение на розово масло и вода. Направена е възстановка на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на чистотата на розовото масло, създадена през 1907 г. от Христо Яръмов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com