Кой е вторият град по население в Благоевградска област?

1396
Кой е вторият град по население в Благоевградска област?

С площта си от 6449,5 km² област Благоевград заема едно от челните места по големина у нас – третото. Богата е на минерални извори – 40% от минералните води в страната се намират именно в тази област, на планини – на територията ѝ са едни от родните първенци – Рила, Пирин, Родопите, Славянска, Беласица, Огражден, както и на природни забележителности – в Благоевградска област може да се насладите на красотата на два от трите национални парка, разположени на територията на Републиката ни.

Това заедно с културно-историческото богатство на областта обуславя развития туризъм и факта, че е сред най-посещаваните от туристи области у нас.

Общини в област Благоевград

14 са общините в област Благоевград, като според данни от преброяването на НСИ на населението през 2021 година най-голяма съвсем очаквано е Община Благоевград, в която се намира и най-големият град в областта – областният център, последвана от Петрич, която е на второ място по брой на население в областта – малко под 50 000 души. След Община Петрич се нареждат Сандански, Гоце Делчев, Разлог, Гърмен, Сатовча, Симитли, Банско, Якоруда, Белица, Хаджидимово, Струмяни и най-малката община в областта с население едва от около 4500 души – Кресна. 

Кой е най-големият наш град в Родопите

Област Благоевград и 14-те ѝ общини не правят изключение от тъжната статистика у нас, сочеща отрицателен естествен прираст на населението – намаляване на раждаемостта, увеличаване на смъртността през годините и нарастване на отрицателния естествен прираст. И тук, както в останалите области в страната, по-значителна част от населението живее в градовете, макар да е техният брой чувствително по-малък от този на селата – едва 13 града, като в повечето общини има само един град – общинският център, 2 напълно селски общини и цели 261 села.

Ако обаче трябва да подредим общините в област Благоевград спрямо тяхната площ, а не спрямо броя на жителите, това подреждане ще изглежда различно. На първо място по площ с 998,416 км.км. е Община Сандански, следвана от Петрич. Най-гъсто населената община в областта, с най-много население, в която се намира и най-големият град – областният център Благоевград, се нарежда едва на трето място по площ, а след нея следват Симитли, Разлог, Банско, Гърмен, Струмяни, Кресна, Якоруда, Сатовча, Гоце Делчев, Хаджидимово и най-малката по площ община – Белица,  която също е различна от най-малката община спрямо броя на жителите.

При тази подредба естествено е да си зададем въпроса къде да търсим втория град по население в Благоевградска област след областния център? В коя община е той и колко са жителите му?

Вторият град по население в Благоевградска област

Вторият град по население в Благоевградска област се намира в Община Петрич и е общинският център – град Петрич, който изпреварва Сандански и заема второто място с 29 466 души население според последните данни от НСИ към края на 2023 година. Разположен близо до границите с Гърция и Северна Македония и в подножието на планината Беласица, градът привлича както постоянни жители, така и туристи.

Древен град, възникнал през 4 век пр.н.е. като тракийско селище на племето меди, превърнат в развит и отлично укрепен римски град от римляните, който най-вероятно е носил името Петра, опожарен и обезлюден от славяните, Петрич има интересна вековна история, обуславяща културно-историческото му богатство.

Кой е най-слънчевият и топъл град в България ?

Част от България градът и околностите му стават през 837 г. след войната на хан Пресиян срещу Византия. В Самуиловата държава, а и векове след това земите около Петрич заемат важно военно-стратегическо място  за защита и отбрана на страната, докато градът попада под османско владичество и променя облика си на турски.

Едва през Възраждането отново и българи населяват Петрич, като гръцкият просвещенец Атанасиос Псалидас пише в своята „География“, че Петрици, както е едно от старите имена на Петрич, е населяван от „турци и българи“. Днес  населението на града изповядва предимно християнската религия, представено е предимно от българи, макар област Благоевград да е населявана и от малко турци, роми и македонци, както сами са се самоопределили по време на преброяване на населението.

Множество исторически забележителности, крепости, артефакти, музеи и антични градове, разположени в Петрич и околностите му, разказват за историята и миналото на града, за развитието и съдбата му и привличат туристи както към града, така и към околностите му и като цяло към областта, в която се намират и известни зимни курорти, СПА курорти, популярни туристически дестинации и няколко от най-големите и престижни университети у нас, което обуславя развитието на целия регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно