Кой е най-големият град в Швейцария?

13422
Кой е най-големият град в Швейцария?
Снимка: iStock/Guliver

Разположен в североизточната част на Швейцария, Цюрих е град на точното време и богатите хора. Компактен, далеч от понятието „мегаполис“, но все пак "глобален" - този статут е получил заради значението си на световната икономическа арена. Богат, затова и донякъде високомерен. Този лек снобизъм обаче се приема като нещо нормално, щом пред очите ви изникнат добре уреденото летище, чудесните пътища, красивото езеро, къщи и магазини. Според консултантска компани през 2016 г. Цюрих е лидер в класацията на 100-те най-екологични и икономически проспериращи градове в света.

Цюрих е много компактен град с удобна транспортна система. Затова, когато избирате хотел, не е нужно да се притеснявате за разстоянията - тук всичко е близо. Що се отнася до безопасността: избягвайте район №4, особено улица „Лангщрасе“, където живеят мигранти.

Сърцето на Цюрих, неговият исторически център е хълмът Линденхоф, който се намира на левия бряг на река Лимат в Стария град. Възвишението е удобно за отбрана и в миналото било избрано за заселване от келтите, след това от римските завоеватели и франкските владетели. Днес местните хора идват тук на площада под липите да играят „гигантски шах“, а туристите - да позяпат как се прави това и също така да се насладят на гледките, защото целият град се вижда от хълма като на длан.

Технологично чудо в Швейцария: Еко язовир със соларни панели (СНИМКИ)

Забележителности

Сред забележителностите на града са старинни катедрали, тихи музеи, богати на експонати; авангардни театри и буйни улични фестивали. Отправната точка за туристически обиколки е Старият град, чиито улици пазят спомена за старинни събития. Църквата „Свети Петър“ се извисява над квартала „Линденхоф“, впечатлявайки туристите с грандиозната си часовникова кула. Малко по на юг е катедралата „Фраумюнстер“, бивше женско абатство, основано през ІХ век. Неговата перла са красивите витражи на Марк Шагал. Цюрихското езеро и планината Утлиберг се състезават с музеи и архитектурни паметници за вниманието на туристите, а недалеч от града се намира Рейнският водопад.

Главният музеен обект на града е Швейцарският национален музей, експозицията на който разказва историята на този народ.

Шопинг

Главната търговска артерия на града е „Банхофщрасе“. Тази улица е известна в цял свят със своите високи цени - но предлага също гледките на красиви сгради с богата история.

На оживената „Нидердорфщрасе“ цените са по-ниски, а асортиментът по-разнообразен. Тук са подредени бутици на местни дизайнери и щандове с ръчно изработени стоки. В събота през топлия сезон на площад „Бурклиплац“ се разполага битпазар, където можете да купите буквално всичко. Навсякъде се продават автентични деликатеси – емблематичните швейцарско сирене и швейцарски шоколад.

Знаете ли кой е официалният език в Швейцария?

Кухня и ресторанти

„Добра храна в добра компания“ е мотото на местната кулинария. В Цюрих често се срещат италиански, френски, немски ресторанти, което не е изненадващо, защото под влиянието на традициите на тези страни се формирала местната кухня. Туристите винаги търсят най-много в менютата швейцарско сирене във вид „фондю“ или „раклет“.

Първи, които топнали хляб в разтопено сирене, били пастирите – те не искали суха храна в студените планини. И за да спестят пари, разтопявали сиренето на части; така се приготвя раклет днес.

Швейцарците обичат да похапват мръвки. Най-известното месно ястие е телешка кайма с гъбен сос и картофени палачинки за гарнитура. Бира, вино, шнапс или черешова водка ще бъдат сервирани като алкохолен съпровод.

В Швейцария има традиция: ако изпуснеш хляб във фондю, целуваш съседа си отдясно.

И, разбира се, в Цюрих се сбъдват най-сладките мечти - именно швейцарците преди много векове превърнали шоколада в кремообразен и сладък десерт, а не го оставили горчив.

Евтин (по швейцарските стандарти) обяд струва около 20-30 швейцарски франка. Солидна вечеря за двама ще ви излезе 100 франка. Същата ще е и сметката за обяд за сам човек в ресторант от веригата „Мишлен“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com