Знаете ли кой е официалният език в Швейцария?

16733
Знаете ли кой е официалният език в Швейцария?
Снимка: iStock

Езиците в Швейцария, признати от закона за официални и използвани от по-голямата част от населението на страната, са представени от немски (в неофициална комуникация те използват швейцарския вариант на немски; 63,7%), френски (също швейцарски френски; 20,4%) %), италиански (6,5 %) и романски (0,5 %). Говоримият език е доминиран от местни варианти, базирани на алемански диалекти на немски и френско-провансалски. Наличието на четири законно признати езика не означава, че всеки швейцарец трябва да знае и говори всички: в повечето случаи се използват един или два езика.

Основният и най-важен нормативен акт, който регулира езиковата ситуация в страната и правната основа за използването на езиците в Швейцария, е Конституцията на Конфедерация Швейцария. Член 70 от Конституцията признава немския, френския и италианския за официални езици. Всеки кантон самостоятелно установява като официален езика, който счита за най-разпространен на територията си и признат от жителите на кантоните. Съгласно принципа на териториалността, хората от чуждоговорящите райони трябва да използват езика, който се говори в кантона.

Кантоните Тичино и Юра признават италианския и френския като официални езици, въпреки че и двата кантона имат една общност с немскоговорящо мнозинство. Граубюнден е единственият кантон, в който реторомашкият е официално признат заедно с италианския и немския, но в Граубюнден всяка общност е свободна да реши дали реторомашкият да се счита за език на държавните институции и училища.

Знаете ли кой е най-говоримият език в света?

От 2002 г. немският е най-разпространеният език в Швейцария. Говори се от 63,7% от населението. В 17 от 26-те кантона той е единственият официален език, в Берн, Фрибург и Уолис се използва заедно с френския, в Граубюнден - заедно с реторомашкия. Така немският език не се признава и използва само във Во, Ньошател и Женева и почти не се използва (на ниво общност) в Тичино и Юра. Френският се използва от една пета от страната, италианският от около 6,5%.

Езикът на немскоезичната Швейцария се основава предимно на швейцарско-алеманския диалект и само в източната община Самнаун е в обращение южнобаварският диалект.

Франкофонската Швейцария, известна още неофициално като Романдия, не използва литературен френски или français fédéral, а свой собствен вариант.

Знаете ли какъв език се говори в Египет?

Италианска Швейцария използва италианския език, въпреки че в ежедневието можете да чуете диалекта Ticci на италианския.

Говорещите реторомански обикновено знаят граубюндски или високонемски.

Напоследък се забелязва тенденция за разширяване на влиянието на френския език в регионите на Швейцария, с относително постоянен брой немскоговорящи и съответно намаляване на броя на италианско- и романоговорящите. Така езиковата френско-германска граница се измества на изток. Големи промени настъпват в кантона Граубюнден, където ретороговорящото население е значително изтласкано от немскоезичното население през последния век, така че всяко ново поколение владее немските диалекти по-добре от реторомашкия език, въпреки че е все още частично може да разбере ретороманската реч на по-старите поколения. По същия начин в италианоговорящия Тичино немският става все по-популярен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com