Коя държава е родината на портокала

7165
Коя държава е родината на портокала
Снимка: iStock/Guliver

Един от най-вкусните плодове на света - колко знаем за него?

Произход на думата "портокал"

В превод на думата "Apfelsine" означава "китайска ябълка". Името символизира страната, в която плода расте в изобилие. Корените на думата „портокал“ е свързана с дравидската дума „аромат“, която също е много символична. В крайна сметка портокалите са невероятно ароматни плодове, които изпълват с миризмата си за няколко минути.

През 14-ти век думата "оранж" се появява на английски и започва да звучи като "оранжево". По-късно името на цвета произлиза от това, съвпадащо по цвят с кожата на ярък сочен плод.

Коя държава е родината на портокала?

Родината на портокалите е Китай, а тези плодове са се появили там преди повече от 4000 години. Портокаловите дървета са със сладки или кисели плодове. Първоначално в Европа са дошли кисели сортове цитрусови плодове. Това се случва в началото на 15 век. Съществуването на тези плодове в тези страни по онова време дори не е подозирано. По-късно, около края на 15 век, когато се установяват търговско-икономическите връзки между Запада и Изтока, портокалът идва и в Европа. Този сочен сладък цитрус се смята за лукс и само много богати и знатни хора са могли да си го позволят. Ето защо през 15 век портокаловите дървета в Европа растат само в градините на крале и благородници. Климатът на студените европейски страни не позволява портокаловите дървета да растат на открито, така че за тях са построени затворени оранжерии.

В дивата природа е невъзможно да се срещнат сладки портокали. Китайците са започнали да ги отглеждат, а след това ги разпространяват в други страни.

В Русия сочните ароматни плодове се появяват едва през 18 век. Княз Меншиков чул от задгранични другари за чудодейния плод и решил да ги отглежда в огромни оранжерии около двореца си. След известно време Екатерина II дава на красивия дворец, заобиколен от портокалови дървета, красивото име "портокаловото дърво". По-късно те дори изобретили специален герб, който представлява сребърно платно с изобразено портокалово дърво.

Какви са ползите от портокалите

Прекрасните оранжеви цитрусови плодове съдържат огромно количество витамини, минерали и соли, необходими на организма. Най-вече портокалите се ценят именно заради високото съдържание на аскорбинова киселина и калий. При външното въздействие на портокаловия сок върху рани и порязвания се наблюдава лечебен ефект от плода. И освен всичко друго, портокалите са чудесен антидепресант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com