Коя е най-голямата държава в Централна Америка?

17757
Коя е най-голямата държава в Централна Америка?
Снимка: iStock

Най-голямата страна в Централна Америка е Мексико – площта й е малко над 1 млн. 972 хил. кв. км, а населението 126 млн. жители.

Мексико напълно се вписва в представите на европееца за екзотична страна: застанали сред тропически гъсталаци, вие слушате крясъците на шарени папагали и се взирате в йероглифите на маите по стените на древните им храмове. Или се гмуркате в подводна пещера, заобиколени от разноцветни риби.

А може би предпочитате да танцувате до зори в дискотеките на Акапулко – най-добрите в света! Дегустирайки поне десетина от 300-те местни разновидности на текила – но не в някакви префърцунени коктейли, а както суровите мексикански селяни: с доматен сок, щедро подправен с непоносимо люто чили.

Това е Мексико - цветовете, вкусовете и всякакви други усещания са ярки, сочни, чисти; стига човек да има време за всичко!

Климат

В крайбрежните курортни зони (Акапулко, Канкун) температурата е +26°C през зимата и +35°C през лятото. В страната има сух (ноември-април) и влажен (юни-септември) сезон, различни не по температура, а по количество на валежите и особено по влажност на въздуха. Август-началото на октомври се счита за период, когато са напълно възможни прословутите карибски урагани.

Кръгъл храм, посветен на змийското божество на маите, е открит в Мексико

Развлечения и атракции

Основната тайна на успеха на туризма в Мексико е, че такива тайни всъщност са две. Едната: петзвезден хотел, плажно-слънчеви бани и развлекателно-декоративна, се предлага във всички популярни курорти и е особено обичана от американците.

А „Мексико № 2“ са неземните пирамиди на Теотиуакан, индианско-колониалната Оахака, вълшебният Ушмал и много други места, пряко свързани с мистериозната цивилизация на маите, изчезнала през вековете.

В град Гуанахуато има Музей на мумиите, чиято изложба е съставена от естествено мумифицирани човешки тела.

Пирамидите на Теотиуакан се намират на около 40 км североизточно от столицата Мексико Сити.

Паленке е историческата загадка на страната. Градът е разположен в планинската джунгла, потопен отвсякъде сред тропическа растителност. Неговите над 1400 прекрасно запазени постройки покриват площ, четири пъти по-голяма от всеки друг познат град на маите.

Чичен-Ица е свещено място, някога един от най-големите центрове на маите на полуостров Юкатан.

Понеделник обикновено е почивен ден за всички театри, музеи и археологически обекти.

Шопинг

От Мексико можете да донесете текила, сребърни бижута, керамика, сладкиши от кактуси, хамаци от всякакви цветове и размери – е пък, ако има място в багажа ви, още малко текила.

Град Taско се слави с оригинални висококачествени сребърни бижута, плетени кошници и рисувани дървени фигурки на животни. Сан Кристобал де лас Касас - с ръчно тъкани изделия и бродирани ризи; Гуадалахара – с индиански ръчно изработени предмети; Мерида – с блузи, украшения, хамаци.

Триметрови гиганти - древните жители на Мексико

Кухня

В северната част на страната основните съставки са говеждо и козе месо - най-често на барбекю, явно под американско влияние. В централно Мексико всичко се върти около царевица, варива и подправки. Южната част на страната е почитател на пилешкото и пикантните зеленчукови ястия, което лесно може да се обясни с влиянието на карибската кухня. Крайбрежието изобилства от риба и морски дарове.

Цялото население еднакво обича люти чушки, които се добавят към почти всички ястия тук.

Ала истинската слава на страната е донесена от текилата. Познати са повече от 300 вида – но само 4 са официално одобрени: Blanco, Joven, Reposado и Anejo. В южната част на страната се произвежда отлично кафе.

Плажове

Мексиканските плажове са великолепни: мек пясък с различни нюанси, фотогенични палми, нежните води на Карибско море и Тихия океан – въобще, за някои това е сбъдната мечта.

Един от най-популярните курорти е Канкун: близкият Женски остров надеждно го предпазва от вълните. Pearl Beach е известен с безупречната си чистота, а Playa Linda - с богатия си набор от спортни развлечения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com