Коя е най-малката държава в света по население

31232
Коя е най-малката държава в света по население
Снимка: iStock/Guliver

В света, където големите държави често привличат вниманието, има и такива, които със своята малка площ и ограничено население създават уникални истории. Сред тях се издига Сийленд – най-малката държава в света по население. Този микроскопичен остров, разположен на 10 км от югоизточното крайбрежие на Англия, се простира на военно-морска платформа с площ едва 0,55 км². Неговата история е вълнуваща и цветна, отразявайки волята на един човек да управлява своето малко царство.

Историята на Сийланд

През 1966 година, двама приятели и майори в оставка, Рой Бейтс и О'Райли, решават да превърнат изоставената военна платформа в увеселителен парк. Въпреки началната им идея, приятелството им се разпада и Бейтс се оказва стопанин на новопрекъснатата постройка. Тогава той решава да вдигне знамето на самостоятелна държава и да я нарече Сийленд, което преведено означава "Земя на морето".

$32 за 30 кв. см от княжество Силенд

Със своето провъзгласяване за Рой I - княз на велико кралство, Бейтс създава собствена управляваща династия. Въпреки че властите на Великобритания се опитват да претендират правата си върху платформата, семейството Бейтс се защитава с предупредителни изстрели във въздуха, извън юрисдикцията на британската съдебна система.

Следват няколко години на спокойствие, през 1975 г., Сийленд придобива първа конституция, флаг и герб. Рой I не се ограничава само с това – въвежда и изсичане на монети, като утвърждава икономическата независимост на държавата.

Но с развитието на новата държава, възникват и вътрешни напрежения. През 2006 г., граф Ахенбах води граждански бунт, поставяйки принц Майкъл в плен. Въпреки трудностите, Майкъл успява да избяга и с помощта на верните си граждани, възвръща властта в ръцете на семейство Бейтс.

10-те най-малки държави в Европа

Предизвикателствата

Независимо от историческите подвизи, Сийленд се сблъсква и с природни предизвикателства. През 2006 г., пожар на платформата, породен от големи горещини, изпепелява множество постройки, но за щастие без човешки жертви. През зимата на 2007 г., ръжда и корозия засташават живота на жителите.

През 2012 г., смъртта на Рой Бейтс обаче не слага край на неговото кралство. Синът му, Майкъл, поема управлението и със запазване на историческите норми и международните закони, утвърждава стабилността на държавата.

Сийленд – красив и странен микрокосмос в света на държавите. С малка площ и население от едва десет човека, този малък крайбрежен остров изпъква със своята уникална история и воля за самостоятелност. Неговите граждани, верни на своя княз, продължават да управляват и поддържат Сийленд като най-малката държава в света по население, където историята, въпреки размера, продължава да се развива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com