Коя е най-разпространената кръвна група?

72397
Коя е най-разпространената кръвна група?
Снимка: iStock

Кръвта е безценна, а даряването на кръв спасява живот. При кръвопреливане обаче е важна кръвната група. Преди 1901 г. – годината, в която американският учен Карл Ландщайнер идентифицира различните групи човешка кръв, са правени редица опити за преливане на кръв от животни на хора и от хора на хора, но част от тях завършвали със смъртни случаи. При получаване на неподходяща кръв настъпва аглутинация, кръвта се сгъстява, възникват бъбречна недостатъчност, анемия, тежки увреждания, а често и смърт.

Кръвопреливането става безопасно и животоспасяващо, след като се идентифицират различните кръвни групи и се определят съвместимите. Хората с редките кръвни групи срещат проблеми при нужда от кръвопреливане, докато притежателите на кръвна група от преобладаващите по-лесно получават кръв при нужда. Това прави въпроса коя е най-разпространената кръвна група не просто свързан с любознателност и обща култура, а важен за здравето и живота.

Как кръвната група влияе на здравето ни: Интересни факти

Австрийският имунолог Карл Ландщайнер е направил много за развитието на медицината, но откриването на човешките кръвни групи му донесе ...

Какви кръвни групи съществуват?

Преди да отговорим на въпроса коя е най-разпространената кръвна група, следва да знаем колко кръвни групи съществуват. Най-общо кръвните групи се делят на:

  • А,
  • В,
  • АВ,
  • 0

Всяка от тях обаче може да има положителен или отрицателен резус фактор. Тоест А+ и А-, В+ и В – и т.н. Нулевата кръвна група е универсална и хората с нулева кръвна група могат да даряват кръв на всички останали.

Коя е най-разпространената кръвна група?

По отношение на въпроса коя е най-разпространената кръвна група, първо следва да уточним дали въпросът касае само България, Европа, света, определен етнос или раса?

Какви са хората с резус фактор отрицателен

Кръвта е един от най-важните компоненти на вътрешната среда в човешкото тяло. Тя е изградена от множество структури и химикали. Кръвта ...

На въпроса коя е най-разпространената кръвна група в Европа може да дадем следния отговор – това е кръвна група А, която преобладава особено в скандинавските страни, докато в Южна и Централна Азия например преобладава кръвна група В.

В световен мащаб се счита, че кръвна група АВ- е най-рядка и малко срещана, а най-разпространената е 0+.

Коя е най-разпространената кръвна група у нас? В България във вените на най-много хора тече кръвна група А и по-точно А+, каквато е кръвната група на цели 37% от българите. Най-рядката кръвна група у нас е АВ-, като тя се среща в едва 1% от населението. Между най-разпространената и най-рядката кръвна група са, както следва: 0+, В+, АВ+, А-, 0-, В-.

За какво още се употребява кръвната група?

Освен за кръвопреливане днес познаването на кръвната група е важно и заради разнообразие от други причини. Известни са изследвания за склонността към определени заболявания или устойчивостта на инфекции според кръвната група, подходящ хранителен режим и непоносимост към определени храни според кръвната група, характер, положителни и отрицателни черти според кръвната група, кожни проблеми според кръвната група. Някои от тези изследвания са повърхностни и съвсем не са изчерпателни, не доказват категорично истинността и достоверността си, но със сигурност кръвната група е от съществено значение за кръвопреливането и спасяването на човешки живот и е важно да знаем коя е най-разпространената кръвна група у нас.

Хората от тази кръвна група са с най-висок риск от инсулт

Кръвната група определя предразположеността към развитието на някои много опасни заболявания. Учени от Дания са изследвали връзката и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com