Коя е столицата на Словакия - граничеща с цели 2 държави

35420
Коя е столицата на Словакия - граничеща с цели 2 държави
Снимка: iWoman.bg

Словакия, малка по размер, но богата на история и култура, е държава в централна Европа, която се гордее със своята столица - Братислава. Този прекрасен град е не само административен и икономически център на страната, но и се отличава с уникалната си географска позиция. Братислава е единствената национална столица в света, намираща се на границата на три независими държави - Словакия, Австрия и Унгария.

Със своето население от около 500 000 души, Братислава предлага богат избор от туристически и културни забележителности. Градът е дом на важни институции, театри, музеи и университети, които правят престолния град на Словакия едно от най-живописните места в региона.

Братислава: скритото съкровище в центъра на Европа

Историята на града

Историята на Братислава е белязана от влиянието на Хабсбургите, които владеят града между 1536 и 1783 година, когато той е столица на Унгария. Под тяхно владичество, Братислава е известна с имената Пожон, Преслава и Пресбург. През 1919 година, след Първата световна война, градът става част от Чехословакия и приема името Братислава.

Дунав

Катедралата Св. Мартин е една от историческите и културни богатства, където са се провеждали коронациите на унгарските крале. Замъкът Братислава, доминиращ над града, предоставя възможност за поглед към Австрия и Унгария, което прави посещението му неизбежно за всеки турист.

Кои столици на Балканите си струва да посетите?

Скулптурата, наподобяваща летяща чиния, и замъкът са символи на Братислава, които привличат хиляди посетители от целия свят. Замъкът притежава Съкровищна стая с богата колекция от археологически открития и експозиция за историята на Словакия. На територията на замъка се намира и Словашкият парламент, а бароковата параклис замества със съвременна концертна зала.

7 природни чудеса, за които не сте чували

Нещо, което не трябва да се пропуска при посещение на Братислава, е и вълнуващото пътуване с Win City Liner. Този катамаран предоставя уникална възможност за бързо и вълнуващо пътуване по река Дунав, свързвайки центъра на Братислава с този на Виена. Такова приключение, покрай красивите реки и пейзажи, оставя неизгладими впечатления у посетителите.

С Братислава, столицата на Словакия, едновременно граничеща с две държави, съчетаваща история и съвременност, посетителите могат да се насладят на богатство от културни и природни блясъци, които правят този град едно от най-привлекателните места в Средна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com