Коко Шанел: била е агент на нацистите, но и на френската съпротива? Нови данни за живота й

3749
Коко Шанел: била е агент на нацистите, но и на френската съпротива? Нови данни за живота й
Снимка: Getty Images/Guliver

Двете преплетени букви С са една от най-разпознаваемите емблеми на луксозната мода. Те символизират инициалите на френската модна икона на 20 век - Коко Шанел. Две думи описват Шанел най-добре - креативна и противоречива.

Креативността ѝ дава началото на революция в модата, като освобождава жените от корсетите и превръща концепцията за "малка черна рокля" в нещо приемливо в обществото. Тя превръща карираните десени в център на вниманието на модните подиуми, а кожена чанта с дълга верижка, вместо дръжка, се превръща в класика. Не на последно място - парфюмът "Шанел No.5" е сред най-големите класики в ароматите за жени. Самата Мерилин Монро казва, че спи с този аромат.

Противоречивостта на Коко Шанел е свързана с нейното сътрудничество с нацисткия режим. През 2011 година журналистът Хал Вон издава книгата "Да спиш с врага: Тайната война на Коко Шанел". В нея Вон разкрива, че по време на германската окупация на Франция Шанел имала афера с барон Ханс Гюнтер фон Динклаге, който бил опитен шпионин и е работел директно под надзора на министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс. С него тя споделяла и идеологически възгледи.

Още: 6 есенни модни тенденции за 2023 г., от които е невъзможно да откъснете очи

Малката черна рокля

Шанел произхожда от скромна среда и се научава да шие и бродира от монахините, които я отглеждат след смъртта на майка ѝ. Твърди се, че преплетените букви С в логото ѝ са вдъхновени от витражите на манастира, в който е живяла.

Предпочитаната от нея цветова палитра от черно и бяло напомня на монашеското расо, а мънистата, които използва за изработката на бижутата си, могат да се видят в броениците.

Нито една ретроспекция на живота на Шанел не е пълна без класическите костюми, които водят началото си от времето, когато Коко Шанел се среща с херцога на Уестминстър в Обединеното кралство. По онова време тя взема назаем шотландски дрехи в карирани десени от гардероба на херцога за разходки и риболовни излети в Шотландия.

Още: Започва седмицата на модата в Лондон: Над 80 дизайнери представят колекциите си

Материята я увлякла и така първите костюми на Шанел били изработени от карирани платове с прави поли и къси сака. През 1964 г. американското модно списание "Вог" нарича това творение "най-красивата униформа в света".

Когато през 1926 Коко Шанел публикува първата снимка на своята "малка черна рокля" с дължина до прасеца, "Вог" я кръщава "Форда на Шанел". Списанието сравнява роклята с прочутия Model T на автомобилите "Форд" - един от първите, които стават достъпни за различните социални класи.

Сътрудник на нацисткия режим и на френската съпротива?

Въпреки всичките ѝ постижения в модата, сянката на миналото ѝ не може да бъде пренебрегната. В описи на следвоенни разпити трима души от нацисткия германски режим наричат Коко Шанел "доверен информатор". Документите, на които се основава биографията на Хал Вон от 2011 г., предоставят доказателства, че Шанел е участвала в нацистки мисии. Тя е имала агентски номер (F-7124) и кодово име "Уестминстър" по името на бившия ѝ любовник - херцога на Уестминстър.

Още: "Раетата ви правят дебели" и други митове за дрехите на "сочните" дами

На този фон е особено интересно, че в изложбата за Коко Шанел, която в момента може да бъде видяна в Музея на Виктория и Албърт в Лондон, са показани и непубликувани досега документи, които сочат предполагаемото участие на Шанел във френската съпротива.

Твърди се, че името "Габриел с псевдоним Коко Шанел" фигурира в списък от 400 000 души, чиято принадлежност към Съпротивата е доказана с официални документи. "Разполагаме с доказателства от френското правителство, включително документ от 1957 г., потвърждаващ активното им участие в съпротивата", казва кураторът на изложбата пред британския "Гардиън", но подчертава: "Новите доказателства не я оправдават. Те просто правят картината още по-сложна. Единственото, което можем да кажем, е, че тя е работила и с двете страни."

"Хората искат техните идоли да бъдат и "добри хора". Макар да разбирам това желание, не мисля, че хората са наистина само "добри" или "лоши", казва режисьорката на документален филм за Шанел Хана Бериман пред британското издание "Обзървър". Шанел е била опортюнист и човек, който умее да оцелява, което вероятно е повлияло на решенията ѝ.

 

Още: Не е Синди Крауфорд, нито Жизел Бюндхен. Ето кой е най-богатият супермодел в света

Източник: Дойче веле

Как да съберем основен овърсайз гардероб и да спестим пари?

„Балерините“ се завръщат и още 3 модела, които са на мода през 2023 г

Вечните модни съвети на Коко Шанел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Ред и чистота: как правилно да съхранявате обувките в гардероба, за да удължите живота им

В колко часа трябва да пиете кафе, за да останете бодри през целия ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com