Колко алкохол трябва да изпием, за да покаже дрегера под половин промил?

144068
Колко алкохол трябва да изпием, за да покаже дрегера под половин промил?
Снимка: iStock

Много шофьори се чудят какво количество алкохол е достатъчно, за да се наруши закона зад волана. Отговорът е в следващите редове.

Допустимо количество алкохол

Изчисляването на броя на питиетата в промил с помощта на калкулатор за трезвеност може да се окаже ненадеждно, тъй като всеки организъм реагира по различен начин на приетата доза алкохол. При един човек една бира може да не предизвика никаква промяна в поведението и реакциите, докато при друг може да причини замайване, забавени реакции или дори неясен говор.

Според закона в нашата страна допустимото количество алкохол в кръвта зад волана е максимум 0,5 промила. Превишаването на това количество води до наказателна отговорност на водача за шофиране в нетрезво състояние. Шофирането в нетрезво състояние се наказва с лишаване от право да се управлява МПС, глоба и дори лишаване от свобода в някои по-тежки случаи.

Как се изчислява броят на алкохолното съдържание в кръвта?

Както бе споменато по-горе, никое изчисление не може да даде пълна гаранция, че сте в състояние на трезвеност. Консумацията на една бира все още може да се прояви в кръвта няколко часа след изпиването ѝ. Освен това е важно да се отбележи, че алкохолът се метаболизира по различен начин при всеки човек. 

Преди всичко върху трезвостта влияят количеството и видът на консумирания алкохол, но също така и: възрастта, пола, теглото, храната, приета по време на пиене, общото здравословно състояние на пиещия, времето, в което е консумиран алкохолът.

Учени: Хората с този цвят на очите пият най-много алкохол

След колко часа можете да шофирате?

За всеки човек времето, след което можете да седнете зад волана, е различно. Метаболизмът на алкохола зависи, наред с други неща, от теглото и здравословното състояние. 

Като пример, нека вземем мъж със средно телосложение, на възраст 40 години. Ако приемем, че е бил отпочинал, когато е консумирал алкохол, хранел се е редовно през деня и не страда от хронично заболяване, той ще може да седне зад волана трезвен в зависимост от вида на консумирания алкохол:

една бира от 500 мл - 2 часа след консумацията, една бира от 300 мл - 1 час след консумацията, чаша вино от 175 мл - 1 час след консумацията,ч аша силен алкохол от 50 мл (40 %) - 1 час след консумацията.

Изчислено е, че за да има 0,5 промила в кръвта, е достатъчно да се пие: две големи бири, две чаши вино, 100 грама водка или друг твърд алкохол. 

По-добре е обаче да не се предлагат изчисленията на виртуалните алкохолни апарати, тъй като техните резултати невинаги се отразяват на действителния метаболизъм на алкохола в организма. 

Друго решение е да се снабдите с алкотест, за да можете да проверите действителното съдържание на алкохол в дъха си още преди да седнете зад волана. Най-доброто решение обаче е винаги да следвате правилото: Щом сте пили - не шофирайте.

Лекар: Не яжте тези храни, когато пиете алкохол

Какво се случва с човека след употреба на алкохол?

Алкохолът влияе върху функционирането на човешката нервна система и може да доведе до сериозни странични ефекти. В зависимост от количеството алкохол в кръвта симптомите могат да варират. 
Количество алкохол между 0,2 и 0,5 промила води до нарушена двигателна координация. Човекът изпитва затруднения при поддържане на равновесие, придвижване в права линия, като могат да се появят и зрителни нарушения.

Когато количеството надхвърли 0,5 промила, говорим за състояние на интоксикация. При това количество алкохол самочувствието се повишава, но човекът проявява подчертано забавени реакции. Появяват се нарушения на равновесието, липса на двигателна координация, липса на реакция при опасност.  

В случай на съдържание на алкохол от 1 до 2 промила се появяват раздразнителност, загуба на концентрация, липса на логическо мислене и проблеми с предвиждането на ситуации. Кръвното налягане се повишава значително, а сърдечната честота се увеличава. 

По-високите нива на алкохол могат да предизвикат ирационално поведение, липса на контрол върху собственото тяло, нарушено съзнание и дори проблеми с дишането. От 4 промила алкохол в кръвта съществува риск от изпадане в кома, а стойност от 5 промила може да бъде смъртоносна доза за организма. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com