Колко може да ви струва Св. Валентин тази година

4174
Колко може да ви струва Св. Валентин тази година
Снимка: iStock/Guliver

Ежедневно безброй хора по света засипват своите близки с картички, цветя, шоколади и други подобни екстравагантни подаръци. Но има един ден, когато тези прояви на любов са почти достойни за рекорд на Гинес, и това е Деня на влюбените.

Денят на влюбените коства средно около 180 лв, според статистиките. А потребителите като цяло харчат:

- Най-много за цветя за цветя.

- След това за бижута.

- после за бонбони.

- най-малко за поздравителни картички.

Мислите, че това ще ви накара да фалирате? Оказва се, че приблизително 20% от потребителите купуват подаръци за Свети Валентин и на своите домашни любимци.

Проблемът обаче е, че повечето хора не разполагат със спестявания, те наистина не могат да си позволят да хвърлят пари за това, което в крайна сметка е добронамерено, но очевидно ненужно. Голяма част от празнуващите прибягват и до взимане на бързи кредити.

Колко ще ви излезе празника?

Независимо дали сте решили да дадете всичко от себе си за Свети Валентин или да запазите нещата сравнително скромно, явно сте решени да похарчите повече, отколкото бихте го направили в един обикновен ден. И това е проблем, защото голяма част от хората се стремят да спазват стандартните си разходи, което означава, че те наистина не могат да си позволят да харчат нещо допълнително за Свети Валентин, камо ли за 180 лв отгоре.

Като общо правило, винаги трябва да се стремите да разполагате в брой със сума, равна на сумата за разходите ви за поне три месеца напред по всяко време. Фактът, че повече от половината българи не разполагат с толкова спестявания, е тревожен.

Но тук е още по-тревожна статистиката: 39% от българите нямат никакви спестявания. И това са хората, които трябва да избягват излишните разходи за Свети Валентин, за да избегнат натрупването на дългове към компании за бързи кредити.

Ден на харчене от кредитната карта?

Говорейки за дълг, вероятно Свети Валентин ще доведе неминуемо до него, ако не сте внимателни. Това е така, защото в този ден всичко е скъпо. Помислете за ресторантите. Вероятно те предлагат предварително подготвено меню за големия ден, което е далеч по-ограничено и доста по-скъпо от обичайните им предложения. Ако си позволите подобен харч, можете лесно да се окажете с допълнителен дълг от 100 лв по кредитна карта, който не можете да изплатите навреме.

Същото се отнася и за подаръци, лакомства и всичко друго, което може да ви доведе до харченето на тези 180 лв. И не забравяйте, че тази цифра е просто средна стойност, което означава, че има много хора, които неизбежно ще похарчат повече.

По-добър подход за Свети Валентин

Няма нищо лошо в това да влезете в духа на Свети Валентин и да изненадате този специален човек в живота си със сладка нотка или малък подарък. Но не прекалявайте с разходите, особено ако финансите ви не са много стабилни. Вместо да плащате допълнително за това, което вероятно ще е посредствено хранене в ресторанта, нещо вкусно у дома. Вместо бижута, изработете нещо смислено, като интересна чаша, която можете да купите за  минимална цена. Можете да си позволите да инвестирате поне в една голяма кутия шоколадови бонбони. Търговците на дребно вдигат цените за празника и най-вероятно ще вземете същия продукт с 50% отстъпка, ако изчакате 24 часа.

Въпреки че Денят на влюбените не би трябвало да е източник на финансови катаклизми, за много хора неизбежно ще се окаже точно това. Затова тази година заложете на по-интелигентен подход към празника. Определете бюджет предварително и се придържайте към него, дори ако това означава да прескочите розите и да отпивате шампанско у дома. В края на деня вашата половинка трябва да оцени жеста. И помнете: Сърдечното „обичам те“ винаги е безплатно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно