Колко на брой са водопадите в България?

6240
Колко на брой са водопадите в България?
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Едва ли има човек, който да не е посетил водопадите в България. Пенливи потоци вода, изтичащи от скалите, пораждат невероятни преживявания за човека и оставят спомени за цял живот. Водопади има в почти всеки регион на България, невъзможно е да видите всички.

Колко на брой са водопадите в България?

Интересен факт: в България има повече над 100 водопада! Някои от тях са лесно достъпни за туристи, други са скрити в планината. При сухо време малките водопади пресъхват, така че се препоръчва да ги посетите след обилни дъждове или през пролетта.

Във Варненска област няма големи водопади. Но жителите на Бургас, Созопол, Несебър са късметлии - на около час път към Малко Търново ще се озовете при най-големия водопад на Странджа планина - Докузак. Водна струя пада от височина 5 м. Заобиколен е от гора, Докузак се е превърнал в приказно място, изпълнено с магия и спокойствие. В близост има място, където можете да пренощувате. А в съседното село Стоилово през лятото се провеждат национални български празници.

Топ 10 на водопадите в Стара планина

Петте най-високи водопада в България

Трудно е да сравним българските водопади с Ниагарските водопади, но тук има уникални места, където водните потоци хвърчат от шеметна височина. Интересното е, че всички те се намират в Стара планина. Ето защо, си струва да се разходите и да ги посетите.

- Врачанска Скакля се намира само на 1,5 км от Враца. Водна струя пада от 141 м височина, но не през цялата година. За да се насладите на прекрасната гледка, е по-добре да пътувате през пролетта. През есента само редки капки летят от скалите.

- Най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров е Райско пръскало или "Небесни пръски". Височината му е 124,5 м. Намира се в Национален парк Централен Балкан. За да стигнете до него от Варна, трябва да изминете разстояние от 360 км с кола и пеша от местността Паниците за около час.

- Третото място заема Бовска Скакля. Намира се в ждрелото. Искра край село Бов. Височина - 85 м. Ще трябва да карате повече от 400 км от Варна.

Кой е най-високият водопад в България?

- На четвъртата е Видимското пръскало, високо 80 м. Водата се събира от три потока, първо течащи по тревата, а след това падащи от шеметна височина. Почти невъзможно е да се стигне до него - районът се отличава с високи скали, скали, падащи в бездната.

- Пето място заема Кадемлийско пръскало. Прозрачни струи се разбиват от 72-метрова скала. Намира се на 30 км от Казанлък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Има ли отровни паяци в България?

7 знака, че сте в егоистична и токсична връзка

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com