Кой е най-високият водопад в България?

66082
Кой е най-високият водопад в България?
Снимка: StockSnap / Pixabay

Водопадите привличат туристите със силата на стихията си, с дивата си природна красота, със свежестта и прохладата, с шума на водите си. Повече интерес предизвикват съвсем естествено високите и големи водопади, които изглеждат по-внушително и лесно се превръщат в туристически атракции. Има ли в България високи водопади, които привличат туристи и планинари от цял свят?

Най-високият водопад в България

Най-високият водопад в България, на който можем да се насладим през пролетта, е Врачанска Скакля. Водопадът плиска внушителни отвесни скали в Стара планина и с височината си от 141 метра е най-високият у нас. За жалост може да се насладите на водопада само през пролетта или след дълги и обилни валежи, тъй като произхожда е от малка планинска река и през другите месеци и при сухо време реката пресъхва, а водопадът тайнствено изчезва. Ето защо, когато коментираме кой е най-високият водопад в България, първо следва да уточним дали говорим за постоянен такъв, или за водопад, на който може да се насладим само през конкретен период в годината и при подходящи метеорологични условия.

Най-високият водопад в България, който е постоянен и не се влияе от времето, е Райското пръскало. Оказва се, че този живописен водопад с височина от 125 метра, е не само най-високият водопад в България, но и най-високият водопад на Балканите. Може да се насладите на силата, красотата и мощта му в Стара планина, точно под връх Ботев. Пътят до него е дълъг – възможно е да ви отнеме 4-5 часа и дори повече, тръгвайки от Калофер, но си заслужава заради дивната хубост на водопада, върха и като цяло на Стара планина всяка минута, всяко усилие и всяка стъпка към върха. Не е случайно името на Райското пръскало. Природата наоколо е оживял Рай, кътче от мечтите на планинарите, място, на което времето спира, сетивата ви пият жадно от красотата, а вие оставяте късче от сърцето си завинаги там, високо в планината.

Топ 10 на водопадите в Стара планина

Други високи водопади в България

Стара планина се слави и с други високи водопади, които са малко под заветните 100 метра – Кадемлийско пръскало, 72 метра, Видимско пръскало, 80 метра, Бовска Скакля, 85 метра височина. Най-високите водопади в България са именно в Стара планина, макар че на живописни водопади със значителна височина може да се насладите и в планините Рила и Родопите. Най-високият водопад в България, Рила планина, е Рилска Скакавица, която очарова не само със своите 70 метра височина, но и с неземната хубост на местността около нея. Най-високият водопад в България, Родопите, е Самодивското пръскало в района на Девин. Височината му също е 70 метра, но по-впечатляващото по отношение на този водопад е, че е една от забележителностите по най-атрактивните екопътека в България – Струилица, привличаща хиляди туристи и планинари всяка година. Впечатляващ и заслужаващ внимание в Родопите е и водопадът Орфей. Височината му е 68 метра, но не тя привлича жадните за красота и дива природа, а формата на лира, под която се сипят водите на Орфей от високата скала. Подобно на Самодивското пръскало е разположен по пътя на известна екопътека, наречена „Каньона на водопадите“. Може да се насладите на Орфей близо до Смолян, на река Елена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Любовен съвет за всяка зодия за 14 май 2024

Таро хороскоп за 14 май 2024

Изследователи дават отговор на въпроса: Можем ли да се научим на търпение

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Уроците и възможностите, на които провалът ни учи

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com