Колко нечетни ястия трябва да има на Бъдни Вечер

11133
Колко нечетни ястия трябва да има на Бъдни Вечер
Снимка: БГНЕС

На 24 декември, цяла България се събира около трапезата, за да отбележи един от най-важните семейни празници - Бъдни вечер. Това е денят преди раждането на Христос, известен и като Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич или Наядка.

Бъдни вечер означава и приключването на четиридесетдневните коледни пости, започнали на 15 ноември. Според различни народни вярвания, Христос е роден на Бъдни вечер, но това се обявява на следващия ден. Традицията кара цялото семейство да се събере около огнището, където се подреждат важни символични ястия.

Напитката, която не се сервира на трапезата на Бъдни вечер

Основното изискване за ястията на трапезата е да бъдат постни и в нечетен брой. Обичайно се поднасят 7 или 9 видове ястия - числа, които са заредени със символика. Според вярванията, 7-те ястия представляват дните от седмицата, а 9-те са свързани с продължителността на бременността. В някои региони на България обаче, на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия, съответно, колкото са месеците в годината.

Бъдни вечер

Символиката на всяко ястие на трапезата е от голямо значение за българина. Обредните хлябове, които представляват Коледа, селските занаяти и коледарите, се месят с ритуали и песни. На трапезата се разчупва питата със сребърната пара, като първото парче се оставя пред домашната икона. Вярва се, че носителят на този късмет е най-голeмия късметлия в дома.

В някои региони хлябът се пълни и с дрян за здраве, а първото парче с дряна се оставя на Богородица пред иконата. Обичаят гласи, че късметът пада на този, на когото се падне парчето с дряна. Вярва се, че никой не трябва да напуска масата по време на вечерята, а трапезата не се раздига, за да не избяга късметът. Според вярванията след този ритуал идват починалите, за да похапнат.

Ето каква трябва да е подредба на масата за Бъдни вечер?

Преди да седнат на масата, вечерята трябва непременно да бъде кадена. Този обичай предвижда, че най-възрастният мъж или жена в дома прекадява масата с тамян, след което обикаля всички стаи и помещения, включително двора и обора. В народната мъдрост, този обряд прогонва злите и нечисти сили от дома.

Празничната атмосфера на Бъдни вечер прелива в нощната Коледа, когато коледарите обикалят домовете и благославят стопаните. Те пеят песни, изразявайки прослава и благопожелание за семействата, които посещават. Въпреки предизвикателствата на съвременния свят, Бъдни вечер ни напомня да търсим светлина и начало в доброто и единството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com