Колко са големи най-големите паяци в България?

9472
Колко са големи най-големите паяци в България?
Снимка: Peggychoucair / Pixabay

Страдащите от Арахнофобия – фобия и необясним страх от паяци – изпитват непоносимост и ужас и от най-малките многокраки членестоноги, както дори от техни снимки, рисунки и видеа. Представете си какъв страх предизвикват у тях големите представители на паякообразните и мисълта, че има хора, предпочитащи тарантула за домашен любимец вместо пухкаво четириного приятелче.

Фобията от паяци не е винаги лесна за разбиране особено у нас, тъй като в страната ни няма отровни паяци, които могат да застрашат човешкия живот, което прави страха от тях неоправдан и необясним. От съществуващите в световен мащаб около 40 000 вида паяци повечето са напълно безобидни и незаинтересувани от хората и само единици са отровните паяци и тези с плашещи размери, които не се срещат у нас, а населяват далечни кътчета от планетата.

Най-големият паяк в природата

Ако страдате от арахнофобия, може би ще внесе известно успокоение у вас информацията, че повече смъртни случаи има например след ужилване от медуза, отколкото след ухапване от отровен паяк, така че вероятно се тревожите излишно и прекомерно. Още повече, че отровата на някои паяци дори е полезна за човечеството – използва се за приготвяне на лекарства и пестициди.

Най-големият паяк на света

Най-големият паяк на планетата може да предизвика ужас и у онези, които не страдат от арахнофобия и е несравнимо по-голям от най-големите паяци в България. Нарича се птицеяд и е вид тарантула, която за успокоените на ужасените, населява далечни територии – тропическите гори на Коста Рика и Гватемала – и не се среща в България. Достига до внушителните 30 см. големина, което звучи плашещо и за онези, които по принцип не се тревожат от паяци или не ги забелязват като цяло.

Съперник на паяка птицеяд за титлата „най-голям паяк на света“ е Heteropoda maxima, който може да достигне малко по-големи размери от тези на птицеяда, но е по-лек от него, поради което двата паяка спорят за първото място. Този огромен паяк не е отровен и не представлява риск за здравето на хората. Любопитно е, че големите му размери му позволяват да се храни не само с насекоми, но и с дребни гризачи.

Могат ли най-големите паяци в България по някакъв начин да се мерят с тези гиганти?

Ако видиш паяк - разбери какво те чака!

Най-големите паяци в България

Видовете паяци, населяващи страната ни, са над 700, но много малко от тях са опасни за хора и животни, като опасността не е за живота – у нас липсват отровните смъртоносни паяци, които дебнат жертвите си в далечни страни. Отровните паяци у нас, ако изобщо можем да ги наречем отровни, не са агресивни, не нападат хора, ако не са притиснати, а ухапването от тях причинява само подуване, зачервяване, болка или сърбеж на мястото, които преминават, без да оставят следа и без да застрашават живота на жертвата.

Паяците, които населяват страната ни, са с малки размери, което е добра новина за страхуващите се от тях. Най-големият паяк на Стария континент е тарантулата, който е и отровен, но се среща изключително рядко в естествена среда в природата и по-скоро се отглежда като домашен любимец. Нашата страна не е населявана от този вид паяк, така че може да си отдъхнете – паяците у нас са малки и безопасни. По отношение на размерите им те не биха могли дори бегло да се сравняват с тези на най-големите паяци по света. Най-големите паяци в България са около 10 пъти по-малки от паяка птицеяд. Добра новина за обезпокоените от паяците и изпитващите необясним страх от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com