Колко точно океана има?

21757
Колко точно океана има?
Снимка: Thinkstock

Въпреки че Европа и Енцелад (съответно луни на Юпитер и Сатурн) са покрити с лед, Земята е истинският воден свят на Слънчевата система. Около 71 процента от повърхността на Земята е покрита със соленоводни океани, а самите континенти притежават езера, реки и в някои случаи морета. Най-големите водни тела са океаните, но има известен дебат относно действителния брой на отделните океани.

Колко точно океана има нашата планета?

В исторически план много карти и учебници са представяли модел с четири океана: Тихия, Атлантическия, Индийския и Арктическия. Първите три са основните, докато Арктическият океан има тенденция да заема по-малко място в съзнанието на хората. Може би това е така, защото е много по-малък от другите, среща се по периферията на картата и има тенденция да бъде покрит (е, частично покрит) от лед.

Кой е най-големият океан?

В действителност обаче броят на океаните на Земята зависи от нечия гледна точка. Колекция от научни организации, Международната хидрографска организация (IHO) и много национални правителства, отбелязват съществуването на пети океан - Южният океан (наричан още Антарктически океан), състоящ се от водите около Антарктика под 60° южна ширина, въпреки че страните-членки на IHO не са съгласни относно официалните граници на океана. Отделянето на Южния океан от Атлантическия, Тихия и Индийския океан изглежда разумно, като се има предвид, че Антарктическото циркумполярно течение и ветровете, които обикалят външните подходи на континента, създават един вид естествено разделение, Антарктическата конвергенция (по отношение на океанографията и метеорология), между Антарктика и останалия свят. През юни 2021 г. статусът на Южния океан получи нов тласък, когато това водно тяло беше официално признато от National Geographic Society (американска изследователска и образователна организация с нестопанска цел, която има дългогодишна традиция в сериозното картографиране). Независимо от това съобщение, границите на Южния океан все още не са приети универсално.

От функционална гледна точка наистина има само един океан, тъй като всеки демаркиран океан е свързан с поне два други. Реалността на един непрекъснат океан се доказва и от термохалинната циркулация (наричана още Глобален океански конвейер или Големият океански конвейер), който транспортира морска вода през всички посочени океани. Термохалинната циркулация непрекъснато замества водата в дълбочина с вода от повърхността и бавно замества повърхностната вода другаде с вода, издигаща се от по-дълбоки дълбочини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com