Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време трябва да се варят компоти от ягоди?

14 юни 2024, 15:28 часа

Ягодите са любим плод, чиито ползи за здравето са доказани в резултат на редица научни изследвания. Консумираме ги сурови, под формата на сокове, сладка и компоти, в сладкиши и сладолед, като естествено непреработените се отличават с повече ползи за здравето и са по-пълноценен източник на витамини и минерали.

Същото се отнася и за ягодите, приготвени на компоти в домашни условия, в които знаете какво точно слагате и може да доставите наслада на сетивата си и ползи за тялото с чист плод, а не с продукт, пълен с оцветители и аромати вместо с ягоди. Ако сте притеснени за фигурата си, може да заложите на домашно приготвен компот от ягоди с подсладител вместо със захар, а ако ви тревожи евентуалната загуба на витамини и минерали по време на топлинна обработка – варене на компотите – има такива, които не изискват варене.

Колко време трябва да се варят компоти от ягоди, за да са готови, без да жертвате ценните хранителни вещества в тях, и може ли да пропуснете варенето и да се насладите на компот с чист плод, който не е преминал през термична обработка?

Как най-лесно се почистват бурканите за компоти

Ползи от консумацията на компот от ягоди

За разлика от натуралните сокове, които е доста спорно дали са натурални, тъй като съдържат обикновено куп консерванти, оцветители и добавки, домашно приготвените компоти от ягоди съдържат само чист плод, захар или подсладител и вода. Това ги прави много по-полезни от различните готови плодови сокове, предлагани на пазара. Ягодите са плод, популярен с ползите си за здравето, сред които са:

  • Ягодите са изключително полезни за кожата, нейните здраве и красота. Имат противовъзпалителни ефекти и могат да помогнат за предотвратяване на увреждането на кожата.
  • Противовъзпалителните ползи от ягодите защитават ставите от увреждане, намаляват болката и подуването, причинени от артрит.
  • Ягодите се грижат за сърцето и съдовете и подпомагат нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, като поддържат кръвното налягане в нормални граници, подобряват чувствителността на тялото към инсулин, намалят триглицеридите в кръвта и нивата на лошия холестерол.
  • Ягодите са отличен пробитик. Богати на фибри, те помагат за нормалното функциониране на червата. Здравият чревен микробиом може да помогне на тялото да използва по-добре антиоксиданти, намиращи се в ягодите.
  • Консумацията на ягоди може да намали риска от някои онкологични заболявания. 

Ягодите са полезни за всички, като само страдащите от алергия към ягоди трябва да пропуснат консумацията на вкусния и полезен плод, тъй като тя е свързана с опасност от сериозна алергична реакция, която може да бъде и животозастрашаваща.

Колко минути трябва да се вари компот от череши

Приготвяне на компот от ягоди

Повечето домашно приготвени компоти съдържат плодове, поставени в буркани, посипани със захар и напълнени с вода. Обикновено след запечатване компотите от ягоди се варят. Обикновено обаче. Оказва се, че може да пропуснете въпроса колко време трябва да се варят компоти от ягоди, тъй като има рецепти, които може да приготвите и без варене.

За целта водата и захарта за компотите се сварят предварително, а след това с тях се заливат наредените в буркани плодчета, като бурканите и капачките трябва да са топли. Затварят се, обръщат се с капачката надолу и се оставят няколко дни. Приготвени по този начин компотите от ягоди са по-полезни и пълноценни, а и се пести ценно време, тъй като се пропуска варенето.

Да прецените колко вода и захар да сварите предварително е трудно на око. С най-голяма точност ще приготвите толкова сироп, колкото наистина ви е нужен, ако наредите ягодите в бурканите, залеете ги с вода и след това отсипете тази вода в съда, в който ще се вари със захарта. Количеството захар или подсладител, което ви е нужно, зависи от това колко сладък искате да е компотът. 4 супени лъжици на буркан е препоръчителното количество, но ако обичате по-сладък или по-натурален компот, може да увеличите или намалите това количество.

Ако все пак се притеснявате за трайността на приготвените по този начин компоти, макар да се считат за достатъчно трайни и годни за консумация поне 2-3 години, и предпочитате традиционния метод за приготвяне на компоти – чрез варене,  със сигурност трябва да знаете колко време трябва да се варят компоти от ягоди. Традиционна рецепта дава отговор на този въпрос, сочещ 15 минути като идеалното време за сваряване на компоти. Независимо кой начин за приготвяне изберете, компотите от ягоди със сигурност са добър избор за здравето ви и вкусно щастие за небцето.  

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес