Кратко действие, дълготрайно въздействие: вредите от райския газ

7962
Кратко действие, дълготрайно въздействие: вредите от райския газ
Снимка: Райски газ

Райският газ, диазотен оксид, е все по-популярен сред младите не само в България. В цяла Европа е така. В медицината веществото се използва за упойка, но сред европейските тийнейджъри райският газ се е превърнал в нещо като легален лек наркотик, който най-често се използва за развлечение.

Дванайсет процента от подрастващите на възраст между 15 и 18 години в Германия са пробвали райски газ, се казва в проучване на Франкфуртския университет. В Нидерландия един на всеки петима младежи между 20 и 24 години е употребявал диазотен оксид.

Обичайно райският газ се вдишва през балони. Те се пълнят с диазотен оксид от капсули, които се продават без регулация. Другият най-популярен начин за консумация на райски газ е през флакони, като тези за бита сметана. Ефектът обикновено продължава между 30 секунди и няколко минути, в които употребилият го се чувства развеселен. Често младежите използват по повече от 10 капсули на вечер.

Прекомерната консумация крие опасности

Забавлението, което предоставя райският газ, приключва бързо, но ефектите от прекалената употреба може да са трайни. Консумацията на пет до десет капсули за един месец не е вредна, твърдят медици. В комбинация с алкохол и други наркотици обаче райският газ може да предизвика перманентни щети на нервната система и дори парализа. В Нидерландия все повече младежи споделят, че използват по повече от 50 флакона диазотен оксид дневно, което води до натравяния.

Флаконите, които подрастващите използват, за да вдишват райския газ, се продават свободно по магазините в Нидерландия, където дори можеш да си купиш голям пакет с 200 бройки - срещу едва 50 евро.

Дълготрайни увреждания

При инхалиране на райски газ, кислородът в организма се измества, което може да доведе до липса на достатъчно кислород в мозъка. Следствие от това могат да бъдат частични парализи или дори трайни физически увреждания. Двама души в Дания са починали след употреба на райски газ в последните две години.

Редица заведения в Дания също искат да се въведат регулации за продажбата на райски газ. Според властите в Копенхаген, оплакванията за натравяния с диазотен оксид зачестяват. Все по-често се докладват панически атаки, измръзвания и дълготрайна загуба на концентрация след употреба на райски газ. Здравните власти в Дания обмислят да се въведе възрастова граница за продажба на капсулите.

Има ли и ползи от райския газ?

В същото време обаче диазотният оксид може да се използва и като лекарство срещу депресии, посочват медицински експерти. Според проучване при едночасови процедури за пациенти с депресия е постигнат незабавен ефект, който продължава до седмица. Твърди се, че райският газ действа по начин, подобен на конската упойка или наркотика кетамин.

В същото време обаче изглежда, че интересът на младите към алтернативи, като райския газ, обуславя и спад на желанието им да употребяват други вредни субстанции. Според проучване на Центъра за изследване на наркотиците към университета "Гьоте”, младите хора вече не пушат толкова цигари, не употребяват толкова марихуана и пият по-малко от преди.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com