Къде се намира най-голямото пристанище в Европа?

17159
Къде се намира най-голямото пристанище в Европа?
Снимка: iStock

Най-голямото пристанище в Европа е Ротердам, Нидерландия. Макар че през Втората световна война нидерландският град е разрушен до основи, процъфтява през следващите десетилетия благодарение на постепенното премахване на пречките пред търговията между страните в Европейския съюз. Според Световния икономически форум пристанищната инфраструктура на Нидерландия е най-добрата в целия свят. 

Размери

Пристанището е с обща дължина 42 км и е разположено на площ от 105 кв. км. Разполага с 5 нефтени рафинерии, 11 независими терминала за нефтени продукти, 45 локации за обработка на различни химикали, 33 контейнерни терминала и друга инфраструктура.

Кое е най-голямото пристанище в света?

Пристанището е разделено на 5 района и 3 зони за корабоплаване, тук се обслужват над 40 млн. клиенти и се транспортират над 400 млн. тона стоки годишно.
Поради благоприятното си местоположение, Ротердам се превърна в главното морско пристанище на Европа.

Намира се в устите на реките Рейн и Маас, през които товарите могат да бъдат транспортирани бързо и безопасно от Нидерландия до Белгия, Франция и Германия. Повечето стоки, идващи от Азия и Америка, минават през Ротердам, за да стигнат до континентална Европа. 

Началото

В началото тук е имало малко рибарско селце на река Ротте. Малката река дава името на Ротердам и тече към река Маас в града.

В първите години на своето възникване през 14-ти век, пристанището на Ротердам е по-скоро от регионално значение, което в хода на индустриализацията се разраства.
През 19-ти век южната страна на Маас е била особено важна за развитието на пристанището. Районът „Фейенорд“ с едноименния световно известен футболен клуб, е мястото, където някога са живели повечето докери, а самото пристанище продължава да нараства от северния бряг.

Истинско събитие е откриването на Nieuwe Waterweg през 1872 г. - 20-километров участък от воден път, който свързва устията на Рейн и Маас със Северно море.

Само 10 години по-късно пристанището осигурява бързо разрастване на Ротердам. Тогава се предлагат под наем пристанищни съоръжения, товарни кранове и складови площи, които могат да се използват и на час.
Първата и Втората световни войни разрушават над една трета от пристанищните съоръжения, чиято важност нарастна във връзка с развитието на индустрията в регион Рур. През втората половина на 20-ти век, Ротердам буквално “се издигна от пепелта”.

След построяването на Еuropoort през 50-те години на миналия век, Ротердам става най-голямото пристанище в света. В района на Europoort се създават мощности за насипни товари, а най-големите кораби от този вид могат да хвърлят котва само в нидерландския метрополис, което означава, че превозват основно руда или зърно.
От 1926 до 1986 г. Ротердам е най-голямото пристанище в света.
В момента по-големи пристанища от Ротердам са Шанхай, Сингапур, Тиендзин, Гуанджоу, Нинбо.

Къде се намира най-голямото пристанище в България – Варна или Бургас?

Модерно пристанище

Днес наричат Ротердам главната порта на Европа. Това е едно от най-големите пристанища в света по отношение на оборот. Годишно над 440 милиона тона стоки минават през него. Повечето нефтени продукти, руди, пясък, въглища и контейнерни товари, се транспортират през Ротердам.
Многобройните пътни и железопътни връзки край Ротердам са още едно от предимствата на пристанището. На територията на пристанището има и малък Морски музей.

Интересни факти за Пристанището на Ротердам:

* Пристанището се помещава в сграда, която до 2008 г. се е считала за най-високата в Нидерландия.
* Много хора казват, че пристанището принадлежи на повече от една държава. Всяка година загубва националната си идентичност, защото представители на компании от цял свят идват и остават да живеят тук.
* Над 180 000 души работят тук.
* Пристанището на Ротердам е място без нощи. Работи 24 часа на ден, 9 дни в седмицата и 365 дни в годината. Всяка година тук идват над 135 000 кораба и над 4 млн. туристи, които искат лично да посетят най-голямото европейско пристанище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com