Къде се намира най-голямото пристанище в България – Варна или Бургас?

27714
Къде се намира най-голямото пристанище в България – Варна или Бургас?
Снимка: БМФ Порт Бургас

Днес пристанищата се разглеждат като фактор, явяващ се от съществено значение за развитието на транспорта и за икономическия растеж – факт, често неосъзнаван от гражданите, част от които гледат на пристанищата като на място за разходка на кея край брега. Независимо дали са речни, или морски, пристанищата са важен транспортен център, улесняващ придвижването на стоки и хора. Кога са възникнали първите пристанища у нас, каква е била ролята им и какво знаем за тях, както и къде е най-голямото морско пристанище в България, са интересни въпроси, които ще изясним в настоящата статия.

Какво е пристанище?

Пристанищата могат да се позиционират на брега на морето или реката, но също и в заливи и езера. Предназначени са за плавателните съдове, използвани за транспорт на хора, стоки и товари. Други думи за пристанище са лиман и порт, като лиман е старото наименование за пристанище.

Морски пристанища у нас са тези във Варна и Бургас, но страната ни е привилегирована и със седем речни пристанища на река Дунав, сред които тези в Лом, Видин, Русе и Свищов, както и с няколко речни по-малки пристанища, чието значение е регионално – тези в Оряхово, Козлодуй, Никопол и Тутракан.

История на пристанищата в България

Съвременната историята на българските пристанища след Освобождението започва през 1879 година. В Следосвобожденска България е сформирана първата държавна пристанищна административна структура след робството именно през 1879 година. Пристанището в Бургас е първото морско пристанище в страната ни след Освобождението. Открито е тържествено през 1903 година и разполага с два кея – приморски и крайбрежен, чиито общ капацитет бил два парахода и три кораба, както и обработване на над 300 000 тона товари. То е рожба на съвместните усилия на Министерството на финансите, Военното министерство, Министерството на вътрешните работи и Министерството на обществените сгради, земеделието и търговията.

Кое е най-голямото пристанище в света?

Точно 3 години по-късно тържествено е открито и пристанището във Варна. Решението за строежа и на двете български морски пристанища след Освобождението  е взето през 1888 година, като проектите са модерни и съобразени с изискванията на Европа през онези години. С откриването на пристанището във Варна нарастват и възможностите за внос и износ, тоест за външна търговия на страната ни и за нейното модерно развитие, бързо възстановяване и напредък след Освобождението, като се генерира и пряк приход в хазната. Варна обаче е бил пристанищен град векове по-рано и едно от най-важните пристанища на Търновското царство до 1369 година. Кратка разходка още по-назад в историята ни показва, че още от Античността Варна е средище на пристанищна дейност.

Дунавските пристанища в свободна България са построени няколко години по-късно от морските. Тоест историята на пристанищата в България след Освобождението започва с тази на морските пристанища, които предшестват речните. Първото речно пристанище у нас функционира от 1908 година и е това във Видин. Следват пристанищата в Свищов, Русе – 1912 година, Лом – 1923 година. Макар морските пристанища да са само две за сметка на няколко речни по-голям процент от износа към 1938 година се осъществява от тях. Що се отнася за вноса, там ситуацията е точно обратната – по-висок процент от него се осъществява през речните пристанища – 47% срещу 40% внос, осъществен през морските. Естествено това не е константа и процентите се променят през годините. Интересен въпрос е каква е ситуацията днес и кое е най-голямото пристанище в България.

Колко пристанища има в България?

Кое е най-голямото пристанище в България?

Дали пристанището във Варна, или това в Бургас е по-голямо? Кое от двете има по-ключова роля днес? До преди около век пристанището във Варна е едно от най-големите Черноморски пристанища и сред най-важните в икономическо отношение в Западното Черноморие, изпреварено само от Бургаското.

Статия по повод годишнина от откриването на пристанище Варна-запад обаче ни сочи, че днес ситуацията вероятно е различна и Варна-Запад е най-голямото пристанище в страната с обща дължина на кея от 3430 метра, докато други източници продължават да сочат пристанището в Бургас като най-голямото товарно пристанище у нас. Тези източници вероятно грешат, тъй като официалните данни сочат 45 корабни места на пристанище Варна срещу само 19 корабни места на пристанище Бургас, както и 10 000 000 тона годишен трафик на товари при пристанище Варна срещу само 3 500 000 тона годишен трафик на товари при пристанище Бургас – факти, които определят пристанището във Варна като най-голямото пристанище в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com