Кърлежова нимфа - по-коварна и агресивна от възрастния паразит

24817
Кърлежова нимфа - по-коварна и агресивна от възрастния паразит
Снимка: iStock/Guliver

Кърлежовата нимфа обикновено е с размерите на песъчинка, така че забелязването ѝ върху кожата може да граничи с чудо. Паразитът, който приема преходната форма на развитие на кърлежа, е също толкова опасен за хората, колкото и зрелият и напълно развит индивид. Можем ли да се предпазим ефективно от тях?

Какво представлява нимфата на кърлежа?

Преди кърлежът окончателно да се развие като възрастен, той първо се излюпва от яйце, превръща се в ларва и след това говорим за неговия нимфен стадий. Още на този етап от развитието си кърлежът нимфа става изключително опасен, а в някои случаи може да се окаже дори по-агресивен от самия кърлеж.

Кърлежовата нимфа пренася същите болести като възрастния кърлеж - включително лаймска болест, бабезиоза, антоплазмоза и кърлежов енцефалит. Преминаването му към следващия етап на развитие зависи от намирането на жертва-гостоприемник и храненето с нейната кръв. Нимфата на кърлежа се нуждае от около седем дни редовно хранене с жертва, за да се превърне в зрял индивид.

Как да извадим кърлеж, ако не разполагаме с пинсета? Важно е да го знаете!

Действието му е много сходно с това на напълно порасналия кърлеж - той обикновено чака жертвите си в стръковете трева, затова трябва да преглеждаме тялото си много внимателно след всяка разходка в парка или пикник на поляната. Особено като се има предвид, че нимфата на кърлежа достига минимални размери, наподобяващи песъчинка или маково зърно, и често може да прилича на бенка по кожата.
Когато се подхранва с кръв, нимфата дори удвоява размера си и обикновено напуска жертвата си по-бързо от зрелия кърлеж. Тогава предупредителният знак за този нежелан посетител е появилото се малко петно кръв върху кожата, което се превръща в зачервяване или еритема.

Нимфата на кърлежа се заравя в кожата на своя гостоприемник по същия начин като възрастния - снабдена с два, разположени отпред крака, тя хваща кожата с тях, разрязва я и се заравя в тялото, като същевременно прилага анестетик в слюнката, който пречи на жертвата да реагира адекватно в момента на нападението на паразита.

Как да се предпазите от нимфата на кърлежа?

За съжаление не съществува един-единствен, доказан начин за предпазване от този паякообразен вид. Това обаче не означава, че в схватката с кърлежовата нимфа стоим на губещата страна.

На първо място, не бива да забравяме да носим подходящо облекло - колкото повече части от тялото покриваме с дрехи, толкова повече намаляваме риска от проникване на кърлежовата нимфа в кожата. Разбира се, дългите ръкави или дългите панталони не ни предпазват на 100 процента от нападението на агресора, затова трябва внимателно да огледаме тялото си, когато се приберем у дома.

Хитрите домакини използват домашни средства против кърлежи

Освен това е препоръчително да носите светли дрехи за разходки или пикници. Нимфите на кърлежите са черни или кафяви на цвят и затова по-лесно се забелязват върху светли дрехи. Не забравяйте обаче, че нимфата на кърлежа достига максимум три милиметра размер, така че забелязването му е много трудна задача.

Добре е също така да използвате подходящи репеленти против кърлежи. Те трябва да се нанасят всеки път преди разходка, съгласно указанията на опаковката.

Нимфата на кърлежа, както и възрастният кърлеж, няма очи, но реагира много добре на миризми и затова често се заравя в места по тялото, които се потят - под коленете, подмишниците, около ушите или около врата. 

Кърлежът нимфа трябва да се отстрани както възрастния кърлеж - с пинсета, като се хване близо до кожата и се издърпа с леко кръгообразно и решително движение, или със специален екстрактор за кърлежи, който може да се купи от всяка аптека. Но все пак се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 2 юни 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 2 юни 2024

Таро хороскоп за 2 юни 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 юни /валутен калкулатор/

5 основни страха на насилника, които той старателно крие

4 признака, че един мъж просто се чувства добре с вас, но не е влюбен

6 типа жени, които се харесват на смелите мъже

10 фрази, заради които ще бъдете отхвърлени на интервю за работа

Тялото ще каже „благодаря“: Захарен детокс за 10 дни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com