Лекар: Никога не правете тези неща веднага след хранене

3309
Лекар: Никога не правете тези неща веднага след хранене
Снимка: iStock

Всички имаме своите ритуали след хранене. Някои от нас лягат на дивана и гледат телевизия, други подремват, трети почистват, разхождат се или правят упражнения. Ако ви се случва да имате храносмилателни оплаквания след хранене, е време да разгледате навиците си. Какво не трябва да правите веднага след хранене

Дрямка след хранене - защо е вредна?

След хранене често ни се приисква да легнем и да подремнем, особено ако то е било обилно и се чувстваме тежки и неразположени. Отиването направо в леглото, въпреки че може да изглежда като идеалното решение, не е така.
Дрямката непосредствено след обилно хранене ще доведе до проблеми с храносмилането. Това е така, защото изправеното положение определено е по-добро за храносмилането. Лягането с пълен стомах твърде скоро след хранене може да причини дискомфорт и да предизвика или изостри симптомите на киселини, лошо храносмилане или гастро-езофагеален рефлукс. Възможно е да почувствате парене в гърдите, парене в хранопровода, кисел вкус в устата или оригване.

По време на сън метаболизмът се забавя. Като си лягате веднага след хранене, не давате на тялото си време да изгори калориите от храната, която сте изяли. Това може да доведе до увеличаване на теглото и, ако не се контролира, до затлъстяване. Спането след хранене може също така да повлияе отрицателно на качеството на нощната ви почивка.
Специалистите по хранене посочват, че е най-добре да изчакате и да легнете само след хранене за около три часа. Това се отнася и за консумацията на закуски.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Не правете физически упражнения, ако току-що сте яли

Случвало ли ви се е да хапнете солидна вечеря и в главата ви да се появи мисълта, че сега трябва да правите упражнения, за да я изгорите? Не го правете!

Трябва да се изчака между 30 минути и три часа след хранене, преди да се включите във физическа активност. Ако сте консумирали малко хранене или закуска, трябва да изчакате поне тези 30 минути преди тренировка.
Ако ядете прекалено голямо количество храна преди тренировка, това може да се отрази негативно на настроението ви, да предизвика гадене или болки в корема. Ако между храненето и тренировката е минало твърде малко време, също рискувате да развиете неблагоприятни стомашно-чревни симптоми. 

Направете кратка разходка след хранене

Проучванията показват, че само няколко минути ходене с ниска интензивност значително подобряват нивата на кръвната захар в сравнение със седенето на бюро или мързелуването на дивана. Изследователите посочват, че е добре да се направи кратка разходка в рамките на 60 до 90 минути след хранене. 

Изчакайте с кафето

Приключването на храненето за много хора означава, че е време за кафе. Въпреки това е по-добре да не бързате с него. Кафето съдържа хлорогенна киселина - съединение от групата на полифенолите, което блокира усвояването на желязото. 

Същността на здравословното хранене

Не мийте зъбите си веднага след хранене

Вероятно всеки е чувал, че е добра идея да миете зъбите си след хранене. В някои случаи обаче е по-добре да задържите миенето на зъбите. Миенето с четка може да допринесе за увреждането на отслабения от киселините емайл. Изчакването от поне 30 минути ще позволи на емайла да се реминерализира и възстанови.

Не влизайте под душа или във ваната веднага след хранене

Къпете ли се след като току-що сте приключили с храненето? Съществува теория (но не всички са съгласни с нея), че определени процеси в организма могат да направят така, че измиването на тялото веднага след хранене да повлияе негативно на храносмилането.

Къпането след хранене нарушава естествената храносмилателна линия на организма. А храносмилането изисква много енергия, за което е важно доброто кръвоснабдяване на стомаха. Когато се храните, температурата на тялото ви леко се повишава, тъй като кръвта се насочва към храносмилателните органи. Но ако си вземете душ веднага след хранене, настъпва промяна в притока на кръв. Кръвта, която е била насочена към храносмилателния процес, започва да тече към други части на тялото, като по този начин забавя храносмилането.

Къпането или вземането на душ непосредствено след хранене може да доведе до дискомфорт и стомашни спазми. Освен това може да ни направи по-летаргични. Препоръчително е да изчакате поне 30 до 45 минути след всяко хранене, преди да се къпете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com