Лекар предупреждава: никога не яжте тези храни сурови

5530
Лекар предупреждава: никога не яжте тези храни сурови
Снимка: iStock

Несъмнено, има определени храни, които могат да бъдат безопасно консумирани само след щателна предварителна подготовка за термичното им обработване. Ето кои са те:

1. Картофи

Нишестето, съдържащото се в суровите картофи, е удивително устойчиво на храносмилателните сокове в стомаха и се разгражда много трудно. Консумирането им в големи количества би могло да предизвиква симптоми като: гадене, повръщане, диария, треска и дори – нарушаване на съзнанието. Освен това дори е възможно организмът да произведе токсина соланин, който неминуемо би предизвикал хранително отравяне с непредвидимо тежки последици. Императивно, бременните жени, децата, както и чувствителните възрастни хора не трябва да ядат картофи в сурово състояние.

 

2. Юка

Това е кореноплодов зеленчук, широко използван в южноамериканската кухня; консумира се като лека закуска или гарнитура като се вари или пържи като картоф, но след като е била старателно измита, изплакната и почистена.

Това се налага, за да бъде безопасно консумирането й, тъй като, освен витамини и микроелементи, в листата и корените на растението се съдържат сложни химични компоненти, които при разграждането си в организма освобождават цианид – съединение изключително вредно предимно за клетките на сърцето и мозъка, тъй като възпрепятства тяхното снабдяване с кислород и те умират.

3.  Боб

Консумирането на суров, както и недоварен боб, особено разновидността „червен фасул“, е опасно за здравето, тъй съдържа токсин, причиняващ от неприятни стомашно-чревни неудобства, до общо отравяне на организма. За щастие, това престава да е проблем след четвърт-часово варене на зърната и те се превръщат в първокласен източник на протеини, фибри и антиоксиданти.

 

4. Хот-дог

Хот-дозите са предварително приготвени и обикновено се консумират направо от опаковката. При това обаче, не е ясно, дали някои от съставящите ги продукти (незрелите сирена бри, фета, камембер; недобре термично обработено месо; недобре измити зеленчуци или морски дарове) не е бил замърсен от листерия – пръчковидни бактерии, широко разпространени в природата, устойчиви и издръжливи във външната среда.

Попаднали в храносмилателната система на човека, тези бактерии, заедно с преработената храна, преминават през стените на червата в кръвния поток, чрез който достигат до лимфните възли, черния дроб и дори до централната нервна система, предизвикващи у тях инфекции.

Листериите са особено опасни при бременни жени, тъй като преминават трансплацентарно и инфектират и увреждат вътреутробно плода, което прави кох-дозите крайно нежелателен хранителен продукт за тях.
Превенцията тук е: пастьоаризиране и правилно съхраняване на млякото и млечните продукти; термично обработване на месото; добре измити плодове и зеленчуци с незамърсена вода.

5. Сурово мляко

Суровото мляко, непреминало през процеса на пастьоризация, е опасно да бъде консумирано, тъй като е много вероятно да съдържа вредни бактерии като Е-коли, салмонела, листерия и други. Поради това, този продукт е бил забранен в много страни по света. Превенцията е да се купува винаги пастьоризирано мляко.

6. Горчив бадем

Горчивите бадеми често са неузрели сладки бадеми или тяхна специална разновидност с нехарактерен вкус. Съдържат синилна киселина, представляваща опасна комбинация от циановодород и вода. Консумирането им може да доведе до тежко отравяне и дори до смърт, когато количеството изядени ядки надвишава 70 на броя. Ядките стават обаче безопасни и несъмнено са полезни, ако се обработват, каквито се и продават в магазините или на пазара.

7. Патладжан

Подобно на суровите картофи, и суровият патладжан съдържа токсина соланин, което поставя под въпрос неговото консумиране. В това отношение особено опасни се явяват „младите“, току що узрели или недозрели патладжани, в които съдържанието на соланина е застрашаващо високо. Някои хора, освен от хранителни отравяния, са застрашени и от алергични реакции

8. Семки от ябълки, манго, праскови, круши или кайсии

Яденето на семки от ябълки, манго, праскови, круши или кайсии не е препоръчително, тъй като в тях се съдържа химическо съединение, което в организма може да се преобразува в отровен органичен цианид.

9. Горски гъби

Суровите горските гъби съдържат много полезни хранителни вещества както и антиоксиданти, витамини от група В и калий. Тяхното освобождаване в организма изисква обаче, отнемането на топлина от организма, а освен това те са трудни за храносмилане. Нещо повече, те са мощен източник на естествен токсин агаритин, който има доказан канцерогенен ефект. Добре сварени или печени, горските гъби стават обаче, напълно безопасни за консумация.

10.  Листа от ревен 

Ревенът има кратък вегетационен период и дава богата реколта. В кулинарията се използват месестите му дръжки, съдържащи впечатляващо количество полезни вещества: витамин С, каротин, захар, органични киселини, пектин, калиеви и калциеви соли и др. Използват се само по-младите дръжки на растението, тъй като в по-старите се натрупва оксалова киселина, явяваща се токсин, който може да причини сериозно увреждане на бъбреците, различни стомашни проблеми, а в някои слечаи – дори смърт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

На кой остров се намира вулкана Етна

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 13 - 19 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com