Лекува ли наистина хомеопатията?

1823
Лекува ли наистина хомеопатията?
Снимка: iStock

Възхвалявана от едни и тотално отричана от други, хомеопатията е на над 200 години. Началото ѝ е поставено от немски лекар, изпитвал години твърденията и вярванията си върху собственото си семейство. Самуел Ханеман въвежда нов терапевтичен принцип, който гласи: "За лечението е нужно да се приема средство, способно да предизвика изкуствено болестта". Той формулира и основния принцип на хомеопатията – „Подобното се лекува с подобно“.

Хомеопатията е не конвенциална, а алтернативна медицина. Правени са опити за узаконяването ѝ още през XIX век, но са безуспешни, тъй като учените така и не съумяват да обяснят действието на хомеопатията, макар да имат много примери, доказващи, че тя наистина работи.

Какво представлява хомеопатията?

Какво представлява хомеопатията? Мненията са разделени, едни я отричат, други ѝ се доверяват сляпо. Тя е систематичен метод, който мощ...

В наши дни хомеопатията е официално призната, макар обяснение за въздействието ѝ още да не е открито.  Професор Матиас Егер от Бернския университет е предприел стотици изследвания и лабораторни тестове, резултатите от които сочат, че хомеопатията не е по-различна от плацебото. Факт е обаче, че хората, лекуващи се с този метод, имат подобрение и споделят позитивни отзиви.

Дали действието на хомеопатията ще може да се обясни научно един ден, или вярата, че нещо ни лекува, води до сложни процеси в мозъка и наистина се случва излекуването, предстои навярно да разберем. Едва ли ефектът ѝ се дължи само на самовнушение, имайки предвид, че с нея са излекувани и деца, които не разбират какво се случва и не могат да си внушат подобрението. Факт е че пациенти твърдят, че са оздравели с помощта на хомеопатията, а това всъщност е най-важното.

Как се действа при хомеопатията? Митове и истини

При хомеопатията не се лекува болестта, а човекаът. Тя е холистичен метод. За стотици хора с един и същи симптом или заболяване, хомеопатът може да предпише съвсем различно лечение, което се възприема често като странно от пациентите, свикнали да бъдат лекувани по пътеки, под калъп и по диагноза.

Масово у нас: Хора стават жертва на мними лечители и хомеопати

Все повече хора стават жертва на мними лечители и хомеопати без лекарска диплома. За това алармират пациентски организации. За да спрат...

Битуват различни митове за хомеопатията. Повечето хора считат, че тя е лечение с билки, но това е далеч от истината. При хомеопатията за лечение се използва и животински материали, соли и др.

Битува митът, че хомеопатията лекува всичко. Това твърдение е опасно, тъй като спешни състояния като инсулт, инфаркт, спукан апендикс изискват спешна лекарска намеса и конвенционална медицина, за да бъде спасен животът на пострадалия и в този случай хомеопатията е не само безсилна, но и е опасно да се разчита на нея. По отношение на тежки инфекции някои хомеопати като д-р Гълъбов сочат успех на хомеопатичното лечение дори при животозастрашаващи състояния като сепсис и менингит, но научно обяснение за това липсва. Мит е, че хомеопатията и традиционната медицина са в конфликт. Хомеопатията понякога се използва и като допълнение към конвенционалното лечение.

Друг мит е свързан с вярата, че хомеопатията не може да има странични ефекти. В повечето случаи това наистина е така, но има и изключения, при които хомеопатичното лечение е довело до допълнителни проблеми или симптоми, за които следва хомеопатът да намери последващо решение.

Невярно е, че са нужни строги лишения по време на хомеопатично лечение. Ограничават се само напитки и храни, съдържащи кофеин, както и мента, валериан и други с остри миризми, които се счита, че потискат ефекта от лечението. При хомеопатично лечение вашият хомеопат ще ви предупреди какво да избягвате.

Академик от БАН: Хомеопатията е лъженаука

Хомеопатията е категорично една лъженаука. Това заяви академик Иван Юхновски, член на БАН, според който принципите ѝ били разработени п...

Желаещите да изпробват хомеопатията могат да го направят на собствен риск. Статията има информативен характер, не отменя консултация с лекар и не агитира за отказ от конвенционално или нетрадиционно лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com