Магнитни бури и слънчеви изригвания - Как да се изправим срещу тях?

21833
Магнитни бури и слънчеви изригвания - Как да се изправим срещу тях?
Снимка: NOAA

Мрачните периоди с магнитни бури са понякога бедствие за сериозен процент от хората. Тук обаче ще коментираме абсолютно всичко, което ви е полезно, за да се преборите с тях. Както и задължително ще ви предоставим начин, по който да разбирате винаги навреме с точност кога точно ще се появат магнитни бури.

Обичайни симптоми - на кои хора бурите въздействат неблагоприятно и как да се справим

Различни изследвания показват, че близо 50 % от хората реагират бурно на магнитните бури, а напоследък броят им набъбва. Не всички от тях са наясно, че личното неразположение, повишената нервност, крехкият сън, физическа слабост и меланхолия, липса на концентрация, са повлияни или подсилени от магнитните бури. Обръщаме внимание на това, че при някои хора различни видове дискомфорт могат да бъдат забелязани дори ден или два преди самата магнитна буря, а при други - в окото на бурята.

Но не изпадайте в паника - със съвсем малки усилия човек би могъл да се адаптира и тушира реакцията си към магнитната буря, ако придобие първокласни навици и използва различни тактики за справяне със ситуацията. Най-хубавото е, че тези навици са изключително полезни и ще повлият на доброто ви здравословно състояние по такъв начин, че не само когато започнат магнитните бури, а винаги в ежедневието да запазите бодрост и свежест. Затова тук ще представим всичко, което ви би било добре да знаете за магнитните бури и какво да приложите, за да се преборите с тях.

Проверете тук - дали сте метеочувствителни

В случай, че магнитните бури ви въздействат недобре, то по всяка вероятност вие принадлежите към хората, които страдат от повишена метеочувствителност. Дори и да е така, това не трябва да предизвиква притеснения - всъщност почти половината от населението са метеочувствителни.

Как можем да ги характеризираме? За тях има множество изследвания. Tе стигат до едни и същи резултати, които могат да се обобщят така:

Метеочувствителните хора стават жертва на различни промени в менталното състояние, както и физически дискомфорт, когато има резки климатични промени. Смяната на сезоните, по-голяма влажност или прекалена сухота на въздуха, силните жеги или неприятният студ, слънчевите изригвания им влияят доста повече, в сравнение с други.

Метеочувствителните хора предимно са малко по-емоционални. Понякога стават жертва на болезнени усещания в ставите или мускулите при рязка промяна на времето. Случва им се да не заспиват добре през нощта. Обикновено се оплакват от по-слаба работоспособност, разсеяност и отслабена концентрация. Натрапчивото чувство за задух е често срещано оплакване.

Хроничните заболявания създават проблеми при хората с изразена метеочувствителност. Например ако имате високо кръвно, сърдечни и неврологични проблеми, хормонални дисбаланси - в такъв случай промените във времето имат негативно въздействие върху вас . Магнитните бури са мъка за хипотониците - хората с ниско кръвно; те биха могли да изпитват неприятна слабост, инсомния и проблеми с апетита по време на магнитни бури или други климатични амплитуди.

Ако принадлежите към този тип персоналност, не е време за притеснения: ето какво бихте могли да направите по време на магнитните бури.

Няколко хитрини, за да облекчите въздействието на магнитната буря?

•Магнитни бури и правилно хранене

С какво ще се храните в дните на магнитни бури и близките дни около тях, е от изключително значение за начинът, по който се чувствате. Диетата, която е най-доброто оръжие срещу магнитните бури, е всъщност приятна и полезна. Всъщност тя е подходяща за всеки ден и месец, но ако не може да я спазвате непрекъснато, то поне в дните на магнитни бури се придържайте към следните хранителни продукти.

- Консумирайте повече плодове, зеленчуци и билки. Изключително уместен вариант са стафидите, кайсиите и печените ябълки. Много добре оказват влияние на здравето бананите, заради съдържанието на калий.

- От нещата за готвене вкъщи, от варивата сега е перфектният момент за боб и леща. Тези варива действат изключително облекчаващо в дните с магнитни бури.

- Хлябът: Обърнете внимание на това да е ръжен, защото за него са характерни най-ценните съставки - витамините от групата Б, които имат мощно въздействие за нервната система. Колкото и да го обичате, лишете се от белия хляб поне в тези дни.

- Чайове и билки: Билковата ни аптека винаги е голяма, но тук ще ограничим до основните. Това са лайка, шипка, глог, мащерка, валериан, маточина. Може дори да си направите микс от няколко билки, които влияят чудесно на здравето.

- Закуската е нещо, което е много важно за вас в този момент . Направете си нещо с овес. Ако сложите в кашата мляко, внимавайте за това да е нискомаслено.

- Опитайте се да избягвате месото, да се приема повече риба.

• Полезно и здравословно - тези навици са ключови

По време на магнитните бури не забравяйте да си почивате повече. Сънят е най-ценният ви приятел - както през нощта, разбира се, така и, ако имате такава възможност, дайте шанс на следобедната дрямка.

Разходките са от първостепенна важност, както и чистия въздух. Ако има наблизо парк или най-добре екопътека, сега е най-подходящият момент, в който да се отдадете на тях. Не е нужно разходката да е дълга, но едни приятни и бавни 30 минути ще са ви изцяло достатъчни. Ако случайно не ви е до разходка и предпочитате да прекарате повече време вкъщи, то една неизисикваща много гимнастика ще ви се отрази повече от добре и ще ви помогне да редуцирате влиянието на магнитните бури. Минералните бани ще ви повлияят добре също.

Изключете за определен период обаче пърженото, мазните храни, храните с нишесте, алкохола. Поне с малко намалете цигарите. Не яжте пикантни и прекалено солени храни.

Отложете физическите напрежения. Редуцирайте дългия престой пред телевизора, компютъра и телефона. Ключови са часовете преди лягане - тогава дръжте устройствата настрани.

Половин таблетка аспирин, в случай, че не ви носи болки в стомаха, ще има хубава роля в справянето с проблема с магнитните бури.

Можете да въведете в ежедневните грижи за себе си контрастен душ, тоест да редувате топла и студена вода в хигиенните ви навици.

По-хубаво е да намалите консумирането на силни чайове и кафета. Енергийните напитки нещо, което не ви е необходимо. Кофеинът както се знае, не е препоръчителен по време на магнитните бури, основно заради превъзбудата, която предизвиква.

Ключови решения не вземайте и не прекалявайте с шофирането.

Информацията за бурите - ето тук

Силно вероятно е да сте открили, че в в интернет е наситено с съобщения за магнитни бури. За съжаление обаче голяма част от тях не отговарят на истината. Съществува един-единствен подход, с който да се осведомите прецизно за бурите - той е на страницата на НИМХ на БАН. Ето тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com