Малко куче с голяма усмивка: САЩ призна нова порода (СНИМКИ)

43377
Малко куче с голяма усмивка: САЩ призна нова порода (СНИМКИ)
Снимка: iStock

То е дребно на ръст, много активно, известно е с "усмивката си" и е готово да се състезава с 200 други породисти кучета - запознайте се с Ланкаширския хийлър, най-новата порода, призната от Американския киноложки клуб. 

След като получи признание от организацията рядката овчарска порода вече има право да участва в хиляди изложби на кучета в САЩ, включително в прочутото изложение на Уестминстърския киноложки клуб.

Още: Кои са най-сладките породи кучета - няма да им устоите

Отличителни черти на Ланкаширския хийлър

Представителите на породата Ланкаширски хийлър са с дълги тела и къса, често черна козина и наподобяват умалени коргита. Ръстът им при холката - стандартното място за измерване на височината на животното, достига 30 сантиметра, а теглото им - 7,7 килограма.

В миналото кучетата от тази порода са били помощници в земеделските стопанства, като са можели не само да гонят добитъка, но и да разгонват плъхове. Днес те участват в редица кучешки спортове и занимания. 

Снимка: iStock

Още: За кои кучета се смята, че живеят най-дълго

Официалното им описание или стандартът на породата, казано на езика на кучешкия свят, изисква те да бъдат "смели, щастливи, привързани към собственика", а стопаните казват, че доволните хийлъри понякога изтеглят устните си назад в "усмивка".

Породата води началото си от векове в Обединеното кралство, където сега се счита за "уязвима". Представителите ѝ са застрашена от изчезване в родината си порода. През последните години Британският киноложки клуб вписва в регистъра си средно едва 121 Ланкаширски хийлъра годишно. 

От Американския киноложки клуб смятат, че в света съществуват само около 5000 кучета от тази порода.

Повече за Американския киноложки клуб

Снимка: iStock

Основаният през 1884 г. Американски киноложки клуб е най-старият регистър на чистокръвни кучета в САЩ. За да бъде призната дадена порода, трябва да има минимум 300 нейни представители, разпространени в най-малко 20 щата, а любителите трябва да се споразумеят за нейния стандарт, наред с други критерии. Той функционира като лига за редица кучешки състезания, включително спортни, които са отворени за смесени и чистокръвни породи. Само признатите 201 породи обаче могат да се съревновават за титлата "най-добър в шоуто" в различни надпревари в САЩ.

Още: Полезно или вредно е кучето да пие мляко?

Развъждането на кучета и признаването на породи като цяло предизвиква критики от страна на защитниците на правата на животните и радетелите за хуманно отношение към тях. Те твърдят, че търсенето на породисти кученца подхранва "кучешки фабрики" и отклонява вниманието на хората, търсещи домашни любимци, от предлаганите за осиновяване кучета от приюти.

Снимка: iStock

От Американския киноложки клуб казват, че насърчават отговорното развъждане на кучета, което помага да се съхранят характеристиките на различни породи с разнообразно предназначение. Благодарение на него хората могат да избират и да се ангажират трайно с най-подходящото за тях куче.

От 1995 г. клубът е предоставил над 32 милиона долара на фондация, която финансира изследвания на здравето на кучетата, пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com