Мандарина, ананас, банан и други зимни суперхрани за бодрост и добро настроение

1535
Мандарина, ананас, банан и други зимни суперхрани за бодрост и добро настроение
Снимка: iStock/Guliver

През студения сезон почти не виждаме слънце, не се движим толкова активно, колкото през лятото, не получаваме достатъчно витамини, а в навечерието на празниците работим в авариен режим. Не е изненадващо, че енергийният потенциал на тялото е значително намален, поради което мнозина изпитват срив, настроението им се влошава, възниква апатия, вниманието се разсейва, работоспособността се влошава и защитата срещу вируси отслабва.

За да настъпи промяна, съсредоточете се върху продуктите за „добро настроение“ или, както днес се наричат, суперхрани.

Полезни храни през зимата

Мандарина

В Китай в навечерието на празничната нощ е обичайно да се подаряват две мандарини на роднини и приятели - те се свързват с просперитет и късмет. Освен това е чудесно средство срещу зимната депресия. Ароматът на мандарината облекчава стреса, премахва тревожността и възстановява енергийните резерви на тялото. Благодарение на витамин С, сладко-киселите филийки имат свойствата на универсални имуностимуланти.

Защо качваме килограми през зимата?

Ананас

Този екзотичен плод има стимулиращи стомаха и червата вещества. Той съдържа цял комплекс от "живи" витамини: А, С, В1, В2, В9, В12, РР, както и калий, калций, натрий, магнезий, мед, манган, фосфор, желязо, йод, - всичко необходимо за добър имунитет, стабилно сърце и бодър дух.

Банан

Бананът ще ви осигури нужната енергия, ще възстанови баланса на калий в организма и ще успокои учестения пулс. Бананите също съдържат 5-хидрокситриптамин, един от предшествениците на серотонина. Влияе положително на мозъчната дейност, зарежда ни с оптимизъм и действа тонизиращо. Единственият минус на бананите: имат много калории - един плод съдържа до 140 kcal.

Шоколад

Шоколадът съдържа редица психоактивни вещества, включително фенилетиламин, „вещество за щастие“, което помага за регулирането на нашите емоции. В допълнение, какаото, от което се прави шоколадът, е богато на флавоноиди, антиоксидантите, които са превенция на депресията. Между другото, "шоколадовите хапчета" намаляват систоличното (горно) налягане с 3 mm Hg. Освен това черният шоколад намалява риска от инсулт с 8% и коронарна болест на сърцето с 5%.

Същността на здравословното хранене

Зелен чай

Кофеинът в него не е по-малко, отколкото в кафето, но действа много по-меко и осигурява по-дълъг прилив на енергия. Зеленият чай подобрява паметта (особено краткосрочната), повишава умствената дейност и като цяло помага на сивите клетки в мозъка да мислят по-добре. Само 1 чаша от тази напитка на ден намалява риска от свързани с възрастта когнитивни проблеми, като болестта на Алцхаймер.

Кефир

Кефирът и киселото мляко облекчават нервното напрежение, намаляват тревожността, сваля кортизола (хормона на стреса) и в същото време повишават серотонина (хормона на щастието). Учените предполагат, че психобиотиците участват в синтеза на вещества, които са нужни в биохимията на мозъка за усещане за благополучие и щастие. Най-полезни са естествените ферментирали млечни продукти - без добавки. Ако искате, сами можете да си сложите горски плодове, парчета сезонни плодове или мед. Ако предпочитате кефир, тогава е по-добре да пиете чаша сутрин на празен стомах - и денят определено ще се получи!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com