Марулята - какви са ползите и вредите

12220
Марулята - какви са ползите и вредите
Снимка: iStock

Състоянието на здравето и благополучието до голяма степен зависят от храненето на човек. Не забравяйте да подхождате внимателно към диетата, ако искате да живеете здраво и дълго, винаги да имате добро настроение и много енергия. Човешкото тяло се нуждае особено от плодове и зеленчуци. По-специално листата от маруля. Те съдържат полезни вещества.

Какво интересно около салатата

Зелената салата се e появила за първи път в менюто още в годините на Древен Рим. Тя била доста популярна гарнитура към месо. За яркостта на вкуса тази зеленина често се подправяла със зехтин, а така комбинацията станала все по-известна.

Сега салатата се използва като съставка в предястия, основни ястия, а често се консумира и като самостоятелно ястие.

Мнозина смятат, че марулите се ядат само лятото. Истината е, че салатата перфектно запазва всички свои хранителни вещества. Тя е един от малкото продукти, които се препоръчва да бъде консумиран само в суров вид и през зимата.

Вреди от маруля

На пръв поглед изглежда, че е невъзможно да се намери вреда в здравословната зеленина. Тя съдържа огромно количество вещества, необходими на тялото. Недостатъците от яденето на маруля обаче са налице:

Тези зеленчуци не създават усещане за ситост и често присъства чувството на глад. Хората на диета - с наднормено тегло, които просто искат да отслабнат, е по-добре да не добавят марули към диетата си или поне да го правят в комбинация с други растения, които са богати на фибри.

При обостряне на заболявания със стомашно-чревния тракт, като диария, гастрит, язви, метеоризъм е по-добре да се откажете от този вид храна.

Салатата е противопоказна за астматици и страдащи от туберкулоза. Но дори и в случаите, когато не е препоръчително да се консумира зелена салата, ползите от нея могат да са получени чрез добавяне на малко от тази съставка към всяко ястие. Най-важното е да не прекалявате и да не включвате този продукт в диетата си твърде често. 

Ползите от зелената салата

Вредата от марулята се губи напълно на фона на ползите от нея. В тази зеленина се намират огромен брой важни за организма вещества. С леко хрупкавите листа може да освежите всяко ястие.

Полезни вещества

фолиева киселина;

витамини от група В;

калий

калций

магнезий

желязо

Хапването на това зелено витаминозно нещо е полезно, ако искаме да имаме деца. Този продукт има положителен ефект върху репродуктивните органи. Може да се използва и за лечение на стомашно-чревния тракт, но само ако заболяването не е в остра форма - като хроничен гастрит. Салатата е забранена при обострените случаи.

Редовната консумация на маруля възстановява имунитета, подобрява съня и нормализира работата на организма.

Как да ядем зелена салата?

За да се опитате да сведете до минимум вредата от марулята и да вземете всички предимства от нея за себе си, трябва да я хапвате правилно. Най-добре е да се откажете от термичните обработки. Няма нужда да пържите, варите или печете салатата. Тя губи свойствата си, както и вкуса. Много е важно листата да се изплакнат добре в топла вода, но нищо друго не трябва да се прави с тях.

Много диетолози съветват да не режете салатата с нож, а е най-добре да разкъсате листата на големи парчета с ръце. Може да ги добавите към месото, ако просто сипете олио и сол, те перфектно ще заличат вкуса на пържено свинско или говеждо месо. Много е вкусно и ако такава зеленина се смеси с пресните летни зеленчуци.

Само на пръв поглед листата от маруля са прост продукт. Ако се използват правилно, те могат да донесат много ползи за тялото, а ако се използват неправилно - достатъчно количество вреда.

Източници:

https://bonduelle.ru/know/encyclopedia/salat-latuk

http://queen-time.ru/diety-i-pitanie/listya-salata-polza-i-vred.html

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com