Милениали, X и Алфа - вижте от кое поколение сте вие

5365
Милениали, X и Алфа - вижте от кое поколение сте вие
Снимка: iStock/Guliver

В свят, изпъстрен с технологични промени и културни трансформации, поколенията играят ключова роля в определянето на обществените тенденции и ценности.

От "изгубеното поколение", което се противопоставя на военните конфликти и традиционните структури, до "поколението алфа", възприемащо света през филтъра на дигиталната революция, е ясно, че всяко поколение носи своите уникални перспективи и предизвикателства. Въпреки различията, които ги разграничават, всяко поколение е свързано от общото търсене на идентичност и смисъл. Това води до постоянна динамика в културата и обществото, които непрекъснато се адаптират към новите генерации и техните уникални перспективи.

Още: Най-важните открития за човешката еволюция през 2022 г.

Ето как еволюират поколенията от 1890 година до наши дни:

Изгубеното поколение от 1890 г. до 1915 г.

Терминът "изгубено поколение" се отнася до поколението на хората, достигнали зряла възраст по време на Първата световна война или непосредствено след нея.Използвайки термина "изгубено", психолозите имат предвид "дезориентираното, лутащо се, безпосочно" чувство, което преследва много от оцелелите след една от най-ужасните войни в съвременната история. В един по-дълбок смисъл изгубеното поколение е "изгубено", защото намира консервативните, морални и социални ценности на своите родители за неуместни в следвоенния свят.

Поколението интербелъм от 1901 г. до 1913 г.

Интербелъм поколението е термин, произлизащ от латинското inter "между" и bellum "война". Родените през този период са били твърде млади, за да се включат в армията по време на Първата световна война, а също така Поколението интербелъм като цяло е било твърде възрастно, за да служи като наборна войска през Втората световна война. Въпреки че част от тази група хора също е можело да бъде открита във въоръжените сили по време на последния конфликт. Повечето от техните деца са част от " тихото поколение".

Великото поколение от 1910 г. до 1924 г.

Представителите на " Великото поколение" са израснали по време на Голямата депресия и вероятно са се сражавали във Втората световна война. Те са известни и като поколението на ГИ Джо. Те са родителите на бейби бумърите.

Тихото поколение от 1925 г. до 1945 г.

Представителите на тихото поколение са родени по време на Голямата депресия. Техните родители са били предимно от "изгубеното поколение". Израснали са в очакване на труден живот. Това е епохата, в която коледният подарък може да бъде портокал или обилна вечеря.

Поколението на бейби бумърите от 1946 г. до 1964 г.

Бейби бумърите се определят като хора от периода на огромното увеличение на населението, последвало Втората световна война и Голямата депресия. За разлика от родителите си, които са израснали по време на Голямата депресия, бумърите са се превърнали в големи потребители. Те са известни с това, че са харчили всеки спечелен долар. Това било първото западно поколение, което израснало с по две коли във всеки гараж и пиле във всяка тенджера.

Те са израснали във време на благоденствие и липса на световни войни. Те са били децата на цветята, приемали са LSD и са протестирали срещу войната във Виетнам. Бейби бумърите са се борили за опазване на околната среда.

Поколение X (Baby Bust) от 1965 г. до 1979 г.

Поколението Х първоначално е наричано "Gen Bust", тъй като раждаемостта при него е била значително по-малка от тази на предшестващите го "бейби бумъри".

Поколението Х е първото поколение, което преживява:

  • Арабската петролна катастрофа през 1976 г. и първия недостиг на газ в САЩ
  • Цената на златото се покачва до 1000 долара за унция за първи път
  • Падането на Берлинската стена и разпадането на Съветския съюз
  • MTV и възходът на дискотеката
  • Моментният флирт на Китай с личната свобода и трагедията на площад Тянанмън
  • Сраженията в първата война в Персийския залив

Xennials от 1975 г. до 1985 г.

Групата, известна като "Xennials", е съставена от най-възрастните хора на хилядолетието. Това е "кръстосано поколение". Xennials приличат повече на предходното поколение X, отколкото на милениалите. Според австралийския социолог Дан Уудман: "Теорията гласи, че Xennials са се срещали и често са създавали постоянни връзки преди появата на социалните медии. Обикновено те не са били в Tinder или Grindr, поне за първия си опит за запознанство. Обаждали са се на приятелите си и на човека, когото са искали да поканят на среща, по стационарен телефон, надявайки се, че не е вдигнал родителят на желаната половинка."

Милениали, Поколение Y или следващото поколение от 1980 г. до 1994 г.

Милениалите израстват и започват кариерата си във време, когато:

  • Почти всеки дом (с изключение на страните от третия свят) има интернет връзка и стационарен компютър
  • 2008 г. - най-големият икономически спад след Голямата депресия
  • 2001 г. Терористични атаки срещу Световния търговски център и Пентагона
  • Енрон - измами с търговия с енергия и корпоративни измами на национално ниво
  • Глобалното затопляне става очевидно с необичайно силни бури, по-топло време, по-студено време, повече суши и т.н.
  • Експлозивният растеж на онлайн компании като Google, Facebook, SalesForce.com, LinkedIn, EBay, PayPal
  • Революция в начина на работа, включително широкото приемане на гъвкавото работно време, работата от дома, работата на свободна практика
  • Цените на жилищата растат извън възможностите на повечето млади хора.

Поколение Z, iGen от 1995 г. до 2012 г.

Докато милениалите са били възпитавани да мислят, че са специални и, че могат да станат всичко, за което мечтаят, а след като завършат училище, установяват, че бумърите са допуснали милиони работни места да се изплъзнат от страната, представителите на iGen са видели това и са много по-предпазливи и по-малко оптимистични, а може би и по-малко наивни. Още: Културата, без която някак си можем

Поколението Алфа от 2013 г. до 2025 г.

Поколението Алфа често се свързва с поколението на следващото хилядолетието (наричано също Поколение Y) понякога ги наричат "мини хилядолетия".След поколенията X, Y и Z поколение Алфа е първото поколение, което е наречено с буква от гръцката азбука вместо с буква от латинската азбука.

Поколението Алфа трудно може да бъде описано демографски, тъй като то все още се ражда.Вероятно те ще бъдат много голяма част от населението. В световен мащаб се смята, че всяка седмица се раждат повече от 2,8 милиона представители на поколението Алфа, а до 2025 г. се очаква те да наброяват повече от 2 милиарда души.

Тъй като представителите на поколението Алфа са все още деца, те са под влиянието на своите родители, които обикновено са представители на милениалите. Обичайното използване на социалните медии от милениалите, включително за споделяне на снимки, видеоклипове или истории на децата им, означава, че голяма част от поколението Алфа ще бъде онлайн от самото си раждане. Те са първото поколение, което се сблъсква с дистанционните класни стаи, таблетите и повсеместните стрийминг услуги още от ранна детска възраст. Те вероятно ще бъдат засегнати и от нововъзникващото използване на изкуствен интелект (ИИ), както чрез гласови асистенти като Siri или Alexa, така и чрез инструменти за обработка на естествен език като ChatGPT.

Това са поколенията на западната култура. Япония, Азия и части от Европа имат свои собствени определения на поколенията, основани на основните културни, политически и икономически фактори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com