Мит или истина е, че хлябът, пастата и млякото са вредни

1884
Мит или истина е, че хлябът, пастата и млякото са вредни
Снимка: iStock

Постоянно се появяват нови теории, изследвания и съвети относно кои продукти са най-вредни за нас и как да се храним правилно и здравословно. В интернет пространството откриваме най-различни сведения по въпросите, като някои отговори коренно се различават. Днес обаче ще видим какво е мнението на диетолозите относно млякото и хляба и какво сочат последните проучвания за тяхното влияние върху организма ни.

Вредно ли е пълномасленото мляко?

Голям процент от нас са закърмени именно с такова мляко и ако допреди няколко години никой не го мислеше за вредно, то наред нашумелите тенденции в последно време мненията за пълномасленото мляко са по-скоро негативни. Това е така, защото наситените мазнини биват свързвани с отключването на сърдечни заболявания. А и стремежът на някои хора да се откажат от млечните продукти също допринесе за “снижаването” на пълномасленото мляко в класацията. 

Колко калории има в 1 филия хляб?

Това мляко обаче е богато на протеини - 8 г на чаша, както и на полезни витамини и хранителни вещества - витамин D, калций и др. Ако трябва да го сравняваме с растителните млека - в оризовото или бадемовото мляко например се съдържат най-много 1 г протеини. 

Невинаги съдържанието на мазнини в продуктите се оказва толкова негативно за нашето здраве, особено ако консумираме всичко с мярка. 

Мнението на диетолозите за хляба

Най-масовият и определено най-консумиран за момента си остава белият нарязан хляб, но ние ви съветваме възможно най-скоро да спрете консумацията му. Вместо него пълнозърнестите видове хляб са чудесни алтернативи, които са и здравословни. Пълнозърнестите въглехидрати се усвояват по-лесно от организма, регулират нивата на кръвната захар и имат превантивни свойства срещу някои видове рак, болести на сърцето и диабет. Четете внимателно етикетите и винаги се убеждавайте, че закупувате 100% пълнозърнест продукт.

Най-лесната рецепта за пухкав хляб в хлебопекарна

А какво споделят за пастата?

Отново диетолозите споделят същото мнение за пастата, както това за хляба - забравете за видовете паста, направени от бяло брашно. Много по-щадящ за здравето ни вариант е пълнозърнестият. От тези продукти се снабдяваме и с полезни хранителни вещества, витамини и фибри. И макар калорийната стойност да не е особено различна, то в последните години определено пълнозърнестите тестени изделия си заслужават много повече. Изберете за вас и семейството си например спагети от лимец или макарони от ориз. Ако искате да се погрижите и за фината си талия, то отново ще трябва да внимавате с количеството, което консумирате, тъй като тестото все пак си остава такова и бързо може да се “лепне” на ханша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите си

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии
Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

В сферата на астрологията има определени зодиакални знаци, които често ни карат да се чешем по главите в недоумение. Нека се потопим в енигматичния...