Митове за пържената храна

5254
Митове за пържената храна
Снимка: iStock/Guliver

Пържените храни в никакъв случай не са толкова страшни, колкото повечето хора твърдят. Често се казва, че вкусната пържена храна винаги е или вредна, или не евтина, или като цяло води до затлъстяване. Пържено месо, пържени картофи и дори сладолед предизвикват невероятен апетит у почти всеки човек. Хората, които прекарват часове в разговори за опасностите от пържените храни, често започват да си припомнят различни митове и карат дори и най-големите фенове на пържената храна да бъдат предпазливи.

Е да, обаче не всичко което се говори за пърженото и което постоянно се натрапва в главите на хората е истина. И точно за това, решихме да напишем тази статия...

Сега ще развенчаем най-често срещаните митове за пържената храна:

1. Пържените храни винаги са много мазни. Това наистина е доста популярен мит, пропагандиран от много хора. При кипене маслото обгръща храната, а отделяната от продукта влага образува своеобразна бариера и по този начин минимизира проникването на масло вътре. Всичко, което влиза в продукта, е хрупкаво. Така стигаме до извода, че готвенето във врящо олио позволява на храната да поеме минимум мазнини, но в процеса на задушаване на слаб огън се получава точно обратното - абсорбират се повече мазнина.

2. Пържената храна е пътят към инфаркт. Също пусната в пространството глупост, в която няма нищо вярно. Хората, които често готвят храна в слънчогледово олио / зехтин, няма да имат проблеми със сърдечно-съдовата система. Ненаситените моно мазнини в зехтина са полезни за сърцето и са устойчиви на високи температури. Ароматът и полезните свойства няма да отидат никъде, освен ако разбира се забравите котлона и не доведете маслото до изгаряне.

3. Пържените тиквички и картофите са еднакво вредни. Домашно приготвеният картофен чипс и пържените картофи са по-здравословни от пържените зеленчуци. Това е доказан факт! И причината за това е абсорбцията - последните абсорбират много повече мазнини от картофите. 

4. Наситените мазнини стимулират повишаването на холестерола. Поведението на наситените мазнини е различно във всяко тяло. Мононенаситените мазнини, като стеариновата киселина, ни осигуряват нужното количество холестерол и не провокират увеличаването му. Кокосът и шоколадът съдържат добри наситени мазнини, така че са полезни за организма. Но не забравяйте, че все пак има и тъмна страна. Тези продукти надвишават калорийната стойност, така че трябва да знаете кога да спрете. Или както се казва - всяко нещо с мярката си. Все пак не може да изядете 3 големи шоколада един след друг и да искате да водите здравословен начин на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пречи ли бавния метаболизъм на отслабването или е просто мит?

Ако остане главата на кърлежа в кожата - какво да правим

Какви цветя е добре да отглеждаме у дома?

Кои симптоми говорят, че имаме бърз метаболизъм?

Как се пише: не знам или незнам?

Как да проверим гъбите дали са отровни?

Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com